ICCO a adus tehnologia viitorului la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panglica a fost tăiată de reprezentanţii ICCO şi Lockheed Martin în prezenţa ambasadorului SUA. Foto: Laci Antal.
Panglica a fost tăiată de reprezentanţii ICCO şi Lockheed Martin în prezenţa ambasadorului SUA. Foto: Laci Antal.

Primul proiect din România privind implementarea conceptului Micro Smart Grid va fi derulat la Braşov, în Parcul Industrial ICCO de la Ghimbav.

Investiţia se ridică la 15 milioane de dolari şi va fi derulată în două etape. În prima fază se vor monta panouri fotovoltaice pe acoperişul celor cinci hale întinse pe 50.000 de mp, dar şi la sol pe un hectar de teren. Se va ajunge la producerea unei energii de 4,8 MWp. Această etapă se va finaliza în toamna acestui an, iar investiţia se ridică la 12 milioane de dolari. O parte a consumului de energie electrică va fi asigurară de aceste panouri fotovoltaice în întreg Parcul Industrial ICCO. În cea de a două etapă se vor mai monta panouri fotovoltaice pe 4 hectare de teren. Se va ajunge la o energie de 7MWp şi se vor mai investi încă 3 milioane de dolari.

Smart Grid, premieră în România

Investiţia realizată de ICCO Solar Energy aduce pentru prima dată în România conceptul de Smart Grid. Pe lângă faptul că proiectul este unul 100% ECO şi va diminua semnificativ emisiile de dinoxid de carbon, este şi o premieră absolută pentru România. Pentru realizarea proiectului ICCO Solar Energy colaborează cu cea mai mare companie americană în domeniu, Lockheed Martin.

Smart Grid este un concept promovat în piaţa nord americană şi în piaţa vest europeană şi nu numai, care pune la dispoziţia consumatorului informaţii despre energie în timp real, dându-i astfel posibilitatea să facă alegeri inteligente. Reţelele electrice inteligente (Smart Grid) sunt reţele electrice care pot să integreze în mod inteligent comportamentul şi mişcările fiecărui utilizator conectat la ele pentru o producţie şi o aprovizionare electrică eficientă, economică şi sigură.

Smart Grid transformă reţelele electrice de la simple căi de transport al energiei electrice în adevărate „reţele inteligente", care să faciliteze comunicaţia continuă între toţi cei legaţi la ele. Smart Grid este astăzi una dintre priorităţile mondiale pentru că economiseşte bani şi protejează mediul înconjurător prin detectarea imediată a eventualelor scurgeri de energie sau avarii.

În plus, protejează reţeaua în faţa atacurilor şi căderilor de tensiune, introduce forme alternative de producere a energiei electrice, reducând astfel semnificativ emisiile de dioxid de carbon. În plus, compania care foloseşte aceste reţele obţine economie. Ştie exact cât va consuma şi cât trebuie să cumpere de pe piaţa de energie.

Invitaţi de marcă

La inagurarea de ieri a proiectului a participat şi ambasadorul Statelor Unite ae Americii la Bucureşti, excelenţa sa domnul Mark H. Gitenstein. „Acest proiect este o premieră pentru România. Pot să spun că atunci când talentul de la Braşov se împleteşte cu tehnologia americană, doar cerul este limita", a declarat domnul Mark H. Gitenstein.

Reprezentanţii ICCO sunt de părere că investiţia se va amortiza în nouă ani. „La ICCO suntem în permanenţă preocupaţi de investiţia în tehnologii de ultimă generaţie care ne asigura, în acelaşi timp, dezvoltarea sustenabilă. Proiectul de faţă este unul major pentru grupul ICCO Braşov, dar şi o premieră în piaţa românească, ţinând cont de faptul că este prima dată când putem implementa un sistem care nu numai că produce şi livrează energie în reţeaua proprie, dar poate fi şi controlat în mod eficient. Am ales că colaborăm în acest proiect cu specialiştii de la Lockheed Martin pentru că experienţa lor în domeniu este deosebită. Estimăm că investiţia va fi amortizată în nouă ani", a declarat Călin Costan, director general ICCO.


Proiect prietenos cu mediul

Specialiştii Lockheed Martin sunt d epărere că această tehnologie reprezintă viitorul: „Sistemele Smart Grid sunt sistemele viitorului pentru că oferă fiecărui client posibilitatea de a măsura şi controla consumul de energie electrică al dispozitivelor pe care le folosesc, permiţându-le astfel să reducă semnificativ costurile, dar şi emisiile de carbon. Suntem încântaţi că am reuşit să aducem şi să implementăm acest proiect în Romania şi sperăm să putem dezvolta aceste soluţii inteligente şi în alte zone ale ţării", au declarat specialiştii companiei americane prezenţi la inaugurarea proiectului.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite