Creşă şi grădiniţă în fostul Liceu Auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campusul va fi gata în 12 luni, iar din anul şcolar 2013 - 2014 va asigura 150 de locuri în creşă şi alte 200 de locuri în grădiniţă.

Lucrările pentru viitorul campus preşcolar de la Bartolomeu, format dintr-o creşă şi o grădiniţă, au început de ieri. Primele intervenţii vizează consolidarea zidurilor clădirii în care a funcţionat în trecut Liceul Auto, scrie monitorulexpres.ro.
Locurile sunt destinate, în primul rînd, copiilor braşovenilor care locuiesc în zona Bartolomeu - strada Carierei - strada Lungă - strada Avram Iancu, însă, în funcţie de disponibilităţi, ar putea fi înscrişi şi copii din alte zone ale oraşului.

„Ne dorim să creăm un centru integrat, inclusiv cu sediu administrativ, terenuri de sport şi spaţii de joacă pentru copii, precum şi alte funcţiuni complementare. Este cel mai mare şi mai complex centru care reuneşte creşă şi grădiniţă în Braşov. Consider că, prin acest proiect, ne respectăm o promisiune pe care le-am făcut-o cetăţenilor din această zonă, aceea de a le asigura cele mai bune condiţii de educaţie copiilor din zona Carierei şi Bartolomeu", a declarat ieri primarul George Scripcaru.

Creşă modernă cu 150 de locuri

Creşa va fi amenajată în Corpul B al clădirii fostului liceu. Clădirea are două niveluri şi o suprafaţă desfăşurată de 1.700 mp, spaţiu suficient pentru a asigura toate condiţiile de îngrijire celor 150 de copii.

Creşa nr. 1 de pe strada Carierei se va întinde pe o suprafaţă totală de 3.200 de mp, cu o amprentă la sol de 846 de metri. Dotările vor fi conforme celor mai înalte şi moderne standarde europene. Clădirea va fi şi ecologică. În afară de izolare termică, construcţia va beneficia şi de un sistem de încălzire prin panouri solare, pentru apa caldă. Afară. amenajările vor cuprinde un loc de joacă de aproximativ 800 de metri pătraţi şi spaţii verzi cu 50 de pomi fructiferi din diferite specii.

„Deja au început lucrările la această creşă, într-o primă fază se lucrează la fundaţii şi structura de rezitenţă a acestei clădiri. Lucrările vor dura 12 luni, astfel că începând cu 1 septembrie 2013 această creşă va fi dată în folosinţă, iar copii din această zonă vor avea la dispoziţie cele mai moderne condiţii pentru educaţie", a declarat primarul George Scripcaru.

Investiţia , în valoare de 2,512 milioane lei, este finanţată de Primărie, cu fonduri de la bugetul local. Creşa nr 1 va fi de fapt cea de-a opta creşă din municipiul Braşov, în prezent fiind disponibile 650 de locuri, în şapte creşe, construite sau reabilitate după anul 2004.

Grădiniţă pentru 200 de copii

Grădiniţa cu program prelungit va fi o construcţie nouă, finanţată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) prin Programul privind Reforma Educaţiei Timpurii în România, aprobat prin HG 1.454/2007. Fondurile pentru acest program provin dintr-un acord de împrumut între Guvernul României şi Banca Europeană pentru Investiţii. Pentru Braşov, finanţarea este de peste 2 milioane de euro, însă va fi stabilită cu exactitate după realizarea studiului de fezabilitate.

Clădirea va avea două niveluri şi va oferi suficient spaţiu pentru 200 de copii, adică zece grupe de preşcolari. Imobilul va avea o suprafaţă desfăşurată de aproape 2.020 mp, ceea ce înseamnă 10,10 mp/copil. Ea va asigura toate condiţiile impuse de noile reglementări apărute după aderarea României la Uniunea Europeană (în decursul anului 2007), privind educaţia copiilor preşcolari, prin diversificarea activităţilor şi aptitudinilor pentru care sunt pregătiţi aceştia. Conform actualei programe, sunt prevăzute activităţi de informatică, gimnastică, cunoştinţele naturii, activităţi artistice (muzică, pictură, dans),
limbi străine etc. iar imobilul va asigura buna desfăşurare a tuturor acestor activităţi.

Noua grădiniţă va avea la parter şase săli de lucru cu copiii, spaţii tehnice (centrala termică), un birou, două depozite de materiale didactice, vestiare şi grupuri sanitare pentru adulţi şi copii, cabinet medical cu izolator şi spaţii comune, iar la etaj vor fi amenajate patru săli de clasă, o sală multifuncţională care va fi utilizată şi pentru servirea mesei, un birou pentru educatoare, grupuri sanitare, vestiar, oficiu, bucătărie cu depozit pentru
alimente şi spălătorie de vase, spălătorie de rufe, călcătorie şi spaţii comune.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite