Cetatea Braşovia, „dezgropată” pentru turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto:Arhivă
Foto:Arhivă

Agenţia Metropolitană Braşov a demarat un proiect, finanţat din Administraţia Fondului Cultural Naţional, pentru a promova mai mult Cetatea Braşovia, de pe Tâmpa, care este o necunoscută chiar şi pentru braşoveni, scrie bzb.ro.

Prima dată, cetatea a fost atestată într-un document datat 16 octombrie 1434. Şi elevii braşoveni vor avea parte de câteva lecţii deschise chiar lângă ruinele acestui edificiu.

Vechea cetate medievală, acum acoperită de pământ şi vegetaţie, ocupă o suprafaţă de circa 23.000 mp şi are ziduri înalte şi groase de 1,70 m până la 1,80 m. Obiectivul a reprezentat un important punct de apărare pentru Braşovul anilor 1.400, dinaintea venirii cavalerilor teutoni în ţara Bârsei. Prima dată, cetatea a fost atestată într-un document datat 16 octombrie 1434.

Poziţia dominantă de pe Tâmpa, izolarea şi înclinarea pantelor au făcut din Cetatea Braşovia o fortificaţie imposibil de cucerit şi, totodată, „cheia" stăpânirii oraşului. Potrivit unor istorici, aici s-ar fi adăpostit domnitorul Mircea cel Bătrân şi familia sa când Ţara Românească a fost invadată de otomani. În interiorul Cetăţii au fost descoperite recent vestigiile Capelei Sfântului Leonhard şi o cisternă de apă, situată la 6 m adâncime.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite