Centru de implant cohlear la Spitalul Sf. Constantin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele două intervenţii chirurgicale au decurs fără probleme şi au fost un succes.
Primele două intervenţii chirurgicale au decurs fără probleme şi au fost un succes.

Spitalul Sf. Constantin Braşov a inaugurat primul centru privat specializat în implant cohlear din România.

Primele intervenţii au fost efectuate ieri de medicul Sorin Sabău, şeful secţiei ORL, cu asistenţa unei echipe de medici din Austria. Pacienţii au fost doi copii de 5 şi 6 ani cu surditate bilaterală profundă.

Centrul beneficiază de investiţii de peste 300.000 de euro, fiind dotat cu aparatura de ultimă generaţie, precum şi cu un centru de audiologie şi protezare auditivă pentru diagnosticarea şi corectarea deficienţelor de auz la orice vârstă.

„La un an de la inaugurarea spitalului, suntem încântaţi să anunţăm această premieră. Am investit în acest proiect şi ne propunem să efectuăm frecvent astfel de intervenţii complexe, intrucât dispunem de medici cu experienţă bogată şi tehnologia necesară. Spitalul Sf. Constantin devine acum o alternativă convenabilă pentru acest gen de intervenţii, la un nivel calitativ similar centrelor de profil din străinătate. Efectuarea implantului cohlear reprezintă pentru noi o realizare deosebită şi deschide calea către alte proiecte de anvergură pentru care ne pregătim, cum ar fi transplantul renal şi hepatic" a spus dr. Bogdan Angheloiu, managerul general al Spitalului Sf. Constantin.

Intervenţie de fineţe

Implantul cohlear are indicaţie în cazul pacienţilor care şi-au pierdut auzul la ambele urechi. Practic, este un dispozitiv electronic care poate reda auzul pacienţilor atunci când nicio proteză externă nu mai este eficientă. Aparatul are o parte care se implantează chirurgical în ureche şi în osul parietal.

La exterior are un microfon şi un procesor care preiau sunetul şi îl transmit spre partea implantabilă. Sunetul este tranformat în impulsuri care ajung la nervul auditiv. Intervenţia chirurgicală de mare complexitate este numai primul pas în reabilitarea auditiv-verbală a pacienţilor, urmând apoi activarea implantului, reglaje periodice, sedinţe de logoterapie şi implicarea familiei.

„Efectuarea unui implant cohlear presupune existenţa unor resurse materiale şi umane importante. Fără o dotare complexă a departamentului de audiologie, a sălilor de operaţie şi fără o echipa de profesionişti (colegii mei Dr. Claudia Boldea şi Ing. Audiolog Cristian Grigorita) nu am fi reuşit primele implanturi cohleare la Braşov. Toate aceste condiţii se reunesc la Spitalul Sfântul Constantin" a declarat dr. Sorin Sabău, şeful secţiei ORL, coordonatorul proiectului de implant cohlear din cadrul Spitalului Sf. Constantin.

Medicul este un specialist în domeniu. A iniţiat şi coordonat Programului Naţional de Implant Cohlear la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş în perioada 2007 - 2011. La intervenţiile de ieri au participat şi prof. Dr. Georg Sprinzl si Dr. Astrid Wolf-Magele de la Clinica Universitara ORL Innsbruck, două somităţi în domeniu, care şi-au declarat admiraţia faţă de condiţiile spitalului braşovean şi de modul în care s-au desfăşurat intervenţiile.

Condiţii de top

Spitalul Sf. Constantin este un proiect dezvoltat de SC Teo Health SA şi beneficiază de investitţii de 20 milioane euro. Spitalul cuprinde 7 secţii cu saloane pentru spitalizare continuă şi oferă condiţii de tratament la nivel internaţional: chirurgie generală, chirurgie plastică-estetică, neurochirurgie, oncologie medicală, O.R.L. adulţi şi copii, ortopedie-artroscopie, urologie, un bloc operator cu trei săli de operaţie şi terapie intensivă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite