Centrală nucleară în judeţul Braşov?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A doua centrală nucleară a României ar putea fi construită pe Râul Olt, în sectorul Făgăraş-Hoghiz din judeţul Braşov, locaţie în care Hidroelectrica a investit deja sume mari de bani, Informaţia a apărut în raportul administratorului judiciar asupra insolvenţei Hidroelectrica, scrie newsbv.ro.

În capitolul destinat investiţiilor care au secătuit Hidroelectrica sunt detaliate patru amenajări în care compania a vărsat bani cu nemiluita.

Una dintre acestea este amenajarea Râului Olt pe sectorul Făgăraş-Hoghiz, care cuprinde acumularea Veneţia, cu un volum total de 375 de milioane de metri cubi, şi centrala hidroelectrică Făgăraş, cu o putere instalată de 27 MW. Între funcţiunile acesteia se enumeră „asigurarea unui debit de 35 mc/s pentru alimentarea cu apă industrială şi potabilă a obiectivelor economice de pe cursul Oltului, inclusiv a apei de răcire necesară pentru viitoarea centrală nuclearo-electrică care se va amplasa în această zonă", potrivit raportului Euro Insol întocmit de Remus Borza, citat de newsbv.ro.

O hotărâre de guvern din 1996 prevedea predarea investiţiei către Apele Române, însă aceasta nu a fost preluată niciodată. În 2003, o altă hotărâre de guvern abrogă actul normativ din 1996, astfel că aceste acumulări cu folosinţă complexă revin în patrimoniul Ministerului Industriilor. Raportul menţionează că, în perioada 2005-2012,

Hidroelectrica a pompat 431 de milioane de lei în amenajarea Oltului pe acea zonă şi a altor trei investiţii cu componentă hidroenergetică redusă, mai scrie newsbv.ro.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite