Braşovul, singurul oraş din România cu şcoală profesională germană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii au încheiat un pact cu investitorii germani de la Braşov. Din toamnă se va înfiinţa o profesională de 228 de locuri, iar la finalul studiilor elevii vor fi angajaţi la companiile nemţeşti.

Această instituţie de învăţământ este prima din România în care mai multe societăţi comerciale se implică, alături de municipalitate şi Inspectoratul Şcolar, în pregătirea profesională a unor potenţiali viitori angajaţi.

„Este un proiect care rezolvă o problemă socială la nivelul municipiului Braşov şi le mulţumesc oamenilor de afaceri germani din Braşov că vin în întâmpinarea problemelor pe care le avem. La rândul lor, şi ei îşi rezolvă astfel o problemă în ce priveşte pregătirea forţei de muncă şi a resursei umane. Este un proiect de perspectivă, care este deocamdată primul în România, şi pe care ar trebui să-l preia şi alţii. Cred în acest proiect şi sunt convins că indiferent de problemele care vor apărea, împreună avem capacitatea de a le rezolva. a declarat primarul George Scripcaru.

Elevii vor avea la final un loc de muncă

Şcoala Profesională Germană „Kronstadt" îşi va începe activitatea în toamnă şi va funcţiona în clădirea fostului liceu Rulmentul. Va avea opt clase, cu un total de 228 de elevi. Clădirea este pusă la dispoziţie de către municipalitate, care va asigura şi cheltuielile de funcţionare, iar agenţii economici se vor ocupa de dotări, se vor implica în procesul de învăţămînt şi le vor asigura absolvenţilor locuri de muncă.

În această toamnă, specializările pentru acest prim an vor fi operatori de maşini cu comandă numerică şi mecatronică. Atestatele obţinute prin examen la sfîrşitul celor doi ani de activitate (sau doi ani şi şase luni dacă vor alege o practică suplimentară de şase luni) vor fi recunoscute de Ministerul Educaţiei din România şi vor fi de asemenea valabile şi în Germania. La finalizarea şcolii profesionale, elevii care doresc îşi pot continua studiile liceeale şi superioare.

„Ne dorim ca elevii să aibă posibilitatea să înveţe o meserie aşa cum se învaţă în
Germania, cu mai puţină teorie şi mai multă practică", a declarat Alexandru Blemovici, directorul general al Schaeffler România SRL, unul din iniţiatori proiectului.

Multă practică

Programa primului an de studiu va conţine 60% practică şi 40% teorie, iar în cel de-al doilea an,elevii vor face practică 75% şi teorie 25% din totalul orelor de studiu. Programa şi coordonatorii de practică sunt stabiliţi de comun acord cu agenţii economici.

Pe lângă Municipiul Braşov, protocolul a mai fost semnat de către Inspectoratul
Şcolar Judeţean, Clubul Economic German şi următoarele companii: Schaeffler România S.R.L., DTR Dräxlmaier Sisteme Tehnice România SRL, Stabilus România SRL, Caditec SRL, PREH Romania SRL, Continental Automotive Romania, Rolem SRL, Hutchinson SRL, Premium Aerotec SRL.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite