Braşovul, locul II la mierea ecologică. Producţia pleacă la export

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apicultorii din Braşov care produc miere în sistem ecologic deţin 11.500 de familii de albine, după cei din judeţul Mureş, care au 14.000 de familii de albine.

„Din păcate 80% din producţia de miere obţinută în sistem ecologic, circa 3.650 de tone în 2010, a plecat către export în vrac, în special în Germania şi ţările nordice, pieţe unde se înregistrează cel mai mare consum de miere", a declarat consilierul Ministerului Agriculturii, Daniela Rebega, citată de bzb.ro.

Intrarea în sistem ecologic presupune respectare unor reguli stricte şi certificarea ulterioară a stupilor, familiilor de albine şi a producţiei de către un organism de certificare acreditat de MADR. „Apicultorii care vor să intre în sistem ecologic trebuie să folosească doar tratamente cu substanţe naturale în combaterea unor boli ale albinelor, iar albinele trebuie duse în pastoral numai pe culturi certificate sau în floră spontană certificată. De asemenea, o condiţie esenţială este ca fagurile să fie din ceară, iar perioada de conversie să fie de minimum un an", a spus Daniela Rebega, citată de bzb.ro.

Mierea ecologică trebuie să conţină pe etichetă logo-ul comunitar, frunza dar şi codul ţării de unde provine, iar preţurile sunt de regulă cu 20 până la 100% mai mari decât mierea obţinută în sistem convenţional.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite