Beniamin Codescu, românul care a pus umărul la reclădirea unui spital din Haiti. Citeşte aici povestea lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul a plecat voluntar, după cutremurul care a lovit zona, în 2010. S-a întors mai „bogat", cu gândul de a continua să ajute oamenii acolo unde este nevoie.

La 37 de ani, Beniamin Codescu poate spune că văzut multă suferinţă. Impresionat de drama oamenilor devastaţi de cutremurul din Haiti, Beniamin a participat la o strângere de fonduri, imediat după cutremurul din 2010, dar lucrul acesta nu l-a mulţumit.

 Din dorinţa de a face mai mult, Beniamin a ales să meargă voluntar în ţara unde oamenii au rămas fără case şi fără cei dragi. Curajul lui este cu atât mai mare cu cât, în aceea perioadă, în zonă a apărut o epidemie de holeră, care secera mii de vieţi.

„Am făcut tot setul de vaccinuri necesare, m-am aprovizionat cu medicamente, plase pentru insecte, haine adecvate climei şi condiţiilor de acolo şi m-am hotărât să urc în avion", îşi aminteşte Beniamin.

Ajuns în Port au Prince, imaginile din realitate nu erau, însă, ca acelea prezentate la televizor. În momentul în care a aterizat pe Aeroportul Port au Prince, lui Beniamin i-au „îngheţat" gândurile legate de oboseala de pe drum. „Totul era ca de pe altă lume. Nu mă refer la faptul că era foarte cald, ci la ruinele, gunoaiele, sărăcia, durerea şi imaginile triste ce te însoţeau la fiecare pas", spune Beniamin.

Lecţii în iarbă

image

Click pe imagini pentru a vedea mai multe fotografii din Haiti

Timp de o lună, Beniamin a dormit într-un colţişor amenajat „româneşte" al spitalului la a cărei renovare a participat. „Perioada de şedere în Haiti a fost scurtă pentru volumul de muncă, dar a trebuit să ne încadrăm în timpul pe care l-am avut la dispoziţie. Aşa se face că am reuşit să amenajăm câteva birouri, porţile de la intrare în spital şi să aprovizionăm cu ceva alimente şi câteva produse igienice un orfelinat care adăpostea copiii ai căror părinţi au murit în urma cutremurului din 2010", spune Beniamin.

În tot acest timp, Beniamin a vizitat şi o şcoală, care funcţiona într-un cort, după ce clădirea a fost distrusă în urma cutremurului. „Am fost marcat de durerea din ochii copiilor care nu au copilărie, care nu ştiu să se bucure, să râdă , să se joace. Copii care-şi fac temele jos, pe iarba din faţa corturilor în care locuiesc", mărturiseşte Beniamin.

Urmează Pakistan

Beniamin a făcut acte de voluntariat şi în România. A lucrat la Vadu Roşca, în judeţul Vrancea, după inundaţiile din 2005 şi la Insula Mare a Brăilei, unde a participat la construirea unor case pentru sinistraţi.

Pe parcursul lunii petrecute în Haiti, Beniamin a corespondat cu un amic voluntar în Pakistan, care l-a invitat pe eroul nostru să dea o mână de ajutor acolo.

Visurile mele de a face voluntariat nu s-au oprit aici. Îmi place lucrul acesta şi sunt gata să răspund solicitărilor de acest gen ori de câte ori mi se cere.

Aş vrea să-i încurajez pe toţi cei care pot şi care au în inimă dorinţa de a ajuta să încerce voluntariatul, şi sunt convins că nu le va părea rău", a încheiat Beniamin.

Înainte să judeci, încearcă să înţelegi

Beniamin Codescu a terminat Facultatea de Teologie şi lucrează ca evaluator de proiecte. Beanimin consideră că nu contează locul în care alegi să ajuţi, important este să o faci cu inima deschisă. Suferinţa şi sărăcia oamenilor din Haiti l-a determinat pe voluntar să vadă viaţa cu alţi ochi.

După venirea din Haiti am început să văd altfel viaţa, am început să fiu mulţumit cu ce am, să preţuiesc o mulţime de lucruri şi o mulţime de oameni. Am învăţat, deasemenea, că înainte de a-i judeca pe alţii, trebuie să le înţelegi cultura, să le ştii obiceiurile, şi mai mult decât toate, să-i iubeşti", mai spune Beniamin.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite