Asociaţia „Produs Secuiesc“, o ţeapă de 10.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an de la înființarea Asociației „Produs Secuiesc", membrii fondatori nu au intrat nici până acum în posesia mărcii „Produs în Ținutul Secuiesc" pe care au înregistrat-o la The Office for Harmonization in the Internal Market. Eross Csaba, cel care s-a ocupat de această activitate şi a încasat 10.000 de euro, nu mai este de găsit.

„Vrem să păstrăm produsele secuieşti tradiţionale, să îmbunătăţim calitatea acestora şi să lărgim oferta. Vrem să-i conştientizăm pe locuitorii acestui ţinut că dacă vor cumpăra produse fabricate în zonă vor contribui la dezvoltarea firmelor autohtone şi implicit la păstrarea şi crearea de noi locuri de muncă. Să nu cumpărăm macaroane produse în Banat, mobilier din Italia, produse lactate din Alba, ci numai produse secuieşti a căror calitate şi puritate a materiei prime sunt garantate. Pentru a atinge acest ideal va trebui să ne unim voinţa şi sentimentul de patriotism local, să-i conştientizăm pe toţi locuitorii judeţului de importanţa acestui proiect“. Acesta era dezideratul Asociaţiei „Produs Secuiesc“, în urmă cu un an, când au lansat site-ul www. produssecuiesc.ro, în patru limbi.

O poveste încâlcită

După cum spune preşedintele Asociaţiei, Gazda Zoltan, vina ar purta-o  Eross Csaba, care ar trebui să dea Asociaţiei dreptul de folosire a mărcii înregistrată pe numele soţiei lui, Eross Magdolna Cecilia, membră a Asociaţiei, dar care este spitalizată în Ungaria.

Eross Csaba este de negăsit, iar Gazda Zoltan spune că încearcă să-i dea de urmă de mai bine de jumătate de an, dar fără succes. „Pe bază de înţelegere şi pus pe hârtie am pornit aşa. Am înregistrat asociaţia, s-a înregistrat şi marca „szekelyfolditermek", dar între timp Eross Magdolna Cecilia a avut şi are probleme grave de sănătate, este spitalizată în Ungaria, şi soţul ei a preluat înregistrarea. Se pare însă că ce se vehiculează cu privire la ţepe legate de numele lui este real, pentru că nu putem să-l contactăm de aproape jumătate de an. Nu putem nicicum lua legătura cu el. Am fost şi în Ungaria, am încercat să dăm de el, dar deocamdată nu am reuşit, mai încercăm (...) am ajuns la concluzia că am fost batjocoriţi, înşelaţi, a fost un contract semnat, are efect juridic, trebuie să dăm de urma lui că nu ştim unde este", a spus Gazda Zoltan, citat de covasnamedia.ro.

După ce au văzut că lucrurile se îndreaptă spre o ţeapă de proporţii, reprezentanţii Asociaţiei au renunţat să mai strângă cotizaţia de 250 de euro/lună, de la cei 13 membri.

„Ne-am împotmolit, şi din alte cauze, pentru că între timp şi CJ Harghita a înregistrat marca colectivă „szekelytermek", a obţinut aprobarea şi de la OSIM şi din bani publici ei au putut rezolva să dea marca, colectivă, pentru producători, gratuit. Noi eram nevoiţi să strângem o cotizaţie din care să reuşim să obţinem marca respectivă. Nu costă 2.000 de euro, ci aproape 10.000 de euro, banii nu au fost suficienţi din cotizaţii, mai ales că întreprinzătorii care au plătit cotizaţia au fost în cunoştinţă de cauză că nu e sută la sută că vor putea obţine. Le-am spus că asta e situaţia, încercăm, e un factor de risc", a mai spus Gazda Zoltan colegilor de la covasnamedia.ro.

image

Consiliul Judeţean Harghita oferă o marcă similară, gratuit

La concurenţă, edilii harghiteni au înregistrat la OSIM, un alt brand: „Produs secuiesc“, respectiv „szekelytermek”, pe care îl oferă gratuit întreprinzătorilor locali. După ce a înfiinţat marca sa, CJ Harghita a şi fost dat în judecată de reprezentanţii Asociaţiei Produs Secuiesc din Covasna, pentru înregistrare cu rea credinţă. Procesul a fost pierdut la Tribunalul Bucureşti, cu posibilitate de recurs, dar covăsnenii au decis să nu meargă mai departe şi să renunţe la proces, în ideea că este mai bine ca proiectul în sine să funcţioneze şi să aibă valoare pentru comunitate. Termenul de recurs le-a expirat pe data de 29 septembrie.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite