Agricultorii pot primi despăgubiri dacă au suferit pagube din cauza vremii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto:Adevărul
Foto:Adevărul

Actul normativ a fost deja publicat în Monitorul Oficial, anunţă Direcţia de Finanaţe Publice Braşov. Printre acest act normativ se stabileşte cadrul juridic de instituire a unei scheme de ajutor de minimis în sectorul producţiei de produse agricole.

Ajutoarele de minimis prevăzute de H.G. 562/2012 se acordă producătorilor agricoli din sectorul vegetal, pentru compensarea efectelor fenomenelor meteorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie - februarie 2012, asupra culturilor de legume şi/sau flori în spaţii protejate.

Beneficiari ai acestui ajutor de minimis pot fi următoarele categorii de producători care exploatează suprafeţe de teren în spaţii protejate pentru cultura de legume şi/sau flori:

producători agricoli persoane fizice; producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

Pentru a beneficia de acest sprijin financiar solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

să fie înscrişi în evidenţele registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele de teren în spaţii protejate, pe care le exploatează pentru cultura de legume şi/sau flori;

să depună la primăriile unităţilor administrativ-teritoriale o înştiinţare pe propria răspundere privind spaţiile protejate afectate şi pagubele produse acestora de fenomenele meteorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie - februarie 2012.

Cuantumul sprijinului financiar care se acordă potrivit schemei de ajutor de minimis pentru compensarea pagubelor produse la spaţiile protejate, prin spargerea geamurilor şi/sau distrugerea foliei de plastic, este următorul:

18,0 lei/mp pentru geam şi/sau 2,25 lei/mp pentru folia de plastic, pentru producătorii agricoli persoane fizice;
24,0 lei/mp pentru geam şi/sau 3 lei/mp pentru folia de plastic, pentru producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale.

Suma maximă a sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis nu poate depăşi echivalentul în lei a 7.500 euro pentru fiecare beneficiar.

Beneficiarii sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis nu pot renunţa la calitatea de producători agricoli care exploatează suprafeţe de teren în spaţii protejate pentru cultura de legume şi/sau flori, pe o perioadă de 3 ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite