A murit de malarie după o săptămână de chin şi un diagnostic greşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joseph Okunowo de 24 de ani a ajuns în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov unde i s-a spus că are hepatită. Până când s-a depistat că de fapt suferea de malarie a fost prea târziu.

Joseph Okunowo era absolvent al Ludwig-Maximilians-Universität din München, Germania, secţia de Comunicare şi Relaţii Publice. A trăit toate viaţa la Braşov alături de mama sa Emilia. Tatăl său locuieşte în Nigeria. Cei doi aveau o relaţie apropiată, astfel că tânărul îşi vizita părintele în fiecare an.

image

Aşa s-a întâmplat şi în luna decembrie a anului trecut. Joseph Okunowo a făcut însă o mare greşeală. Nu şi-a luat niciun fel de măsuri de precauţie împotriva bolilor tropicale. S-a bazaty pe faptul că şi în trecut a fost în Nigeria şi nu a păţit nimic. În 14 decebmrie a revenit la Braşov din Nigeria. Se simţea bine şi abia aştepta să petreacă sărăbătorile în familie.

I s-a spus că are hepatită

După câteva zile i s-a făcut rău, iar tânărul a crezut că este răcit. În 21 decembrie, însoţitit de mama sa s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov unde a fost internat.
„Primul lucru pe care l-am spus a fost că s-a întors din Nigeria, că nu şi-a făcut tratamentul preventiv pentru malarie şi că e pişcat de ţânţari. Joseph i-a arătat picioarele cu pişcăturile de ţânţari, erau destul de inflamate, deşi trecuse ceva timp. Le-am spus doctorilor de acolo că are malarie", susţine Emilia Okunowo, mama lui Joseph, citată de newsbv.ro.

Diagnosticul medicul a fost însă de hepatită. Este adevărat că simptomele celor două boli seamănă în faza incipient. Joseph a fost internat, i s-au recoltat probe pentru mai multe analize, ghinion însă: laboratorul nu funcţiona, aşa că a doua zi nu veniseră decât o parte dintre rezultate. Testul „picătura groasă", cel care depistează rapid malaria, nu putea fi făcut din simplul motiv că spitalul din Braşov nu are aparatura necesară. Cu toate acestea personalul medical nu s-a gândit să recolteze totuşi sânge şi să trimită proba la Institutul „Matei Balş" din Bucureşti.

Între timp starea lui Joseph nu se ameliora. Mama sa spune că pe 22 decembrie a fost trimisă la un laborator privat pentru a face testul pentru Hepatită. De abia pe 23 decembrie, când Joseph a început să aibă frisoane, medicii au luat în calcul posibilitatea ca tânărul să iabă malarie. „A venit asistenta şi i-a pus sticle cu apă caldă în pat. Joseph tremura, spunea că se simte îngrozitor de rău, vomita", mai spune Emilia Okunowo, citată de newsbv.ro.

image

Transferat mult prea târziu

Atunci, medicul Horia Hristu a decis să-l trimită la Bucureşti, la Institutul de Boli Tropicale, cu o ambulanţă. Pe biletul de trimitere a scris, alături de multe altele, „suspiciune de malarie". În aceeaşi zi în urma testului rapid lui Joseph i se pune diagnosticul de „malarie cu Plasmodium Falciparum, formă severă". I se administrează primele doze de tratament, dar starea sa devine tot mai gravă. Este transferat la Terapie Intensivă, dar în seara de 26 decembrie tânărul se stinge în urma unui stop respirator.

„Medicii din Bucureşti au făcut tot ce s-a putut, dar s-au arătat rezervaţi din cauză că multe organe vitale fuseseră afectate de paraziţi", mai spune mama băiatului. Ca şi cum tragedia nu ar fi fost de ajuns, mama tânărul primeşte în 30 decembrie rezultatul analizelor de la laboratorul privat care arătau că Joseph nu are hepatită.

Nicio anchetă momentan

Femeia crede că medicii braşoveni de la Spitalul de Boli Infecţioase au greşit şi cere o anchetă. „A fost o greşeală medicală. Este stupid să mori de malarie în secolul nostru. Spitalul de Boli Infecţioase a dat dovadă de lipsă de profesionalism", mai spune femeia.

Reprezentanţii Spitalului de Infecţioase au ţinut secret acest caz. Ieri nimeni nu a fost de găsit pentru a oferi un punct de vedere. Direcţia de Sănătate Publică Braşov a aflat de la Bucureşti despre decesul tânărului. Deocamdată nu s-a declanşat nicio anchetă în acest caz.

„Noi am fost informaţi de Institutul Matei Balş despre deces. Pacientul a plecat la Bucureşti cu suspiciune de hepatită toxică. Este o tragedie ce s-a întâmplat şi înţelegem că durerea mamei este îngrozitoare. Tânărul trebuia totuşi să îşi ia măsuri d eprecauţie, măcar să ia doxiciclină câdn a plecat în Africa. Este un caz şocant, dar nu ştim încă dacă este nevoie de o anchetă", ne-a declarat Gabriela Proca, şefa compartimentului de epidemiologie din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite