Curtea Bisericii Negre va fi refăcută în stil medieval

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Stelian Grăjdan
Foto: Stelian Grăjdan

O echipă de 12 arhitecţi din Braşov şi Bucureşti a câştigat concursul lansat de Primărie, Parohia Evanghelică C.A. şi Ordinul Arhitecţilor, pentru reamenajarea Curţii Johannes Honterus.

Curtea Bisericii Negre va avea o faţă nouă de anul viitor, când vor începe lucrările de reamenajare. Câştigătorul concursului de proiecte a fost anunţat ieri de către Primărie şi reprezentanţii bisericii, iar acum urmează ca arhitecţii să întocmească proiectul tehnic pentru a stabili exact costurile şi durata lucrărilor.

„După ce vom avea toţi aceşti parametri, în proiectul de buget pe anul viitor vom include această investiţie, care va fi suportată în parteneriat cu Biserica Neagră. Anul viitor, aici  vom avea un şantier cuplat cu Piaţa Sfatului, pentru că şi acolo urmează să se facă ample lucrări. Sunt convins că vom reuşi să accesăm fonduri şi din alte părţi decât de la bugetul local, pentru că sigur vor fi mulţi cei care vor dori să se implice în acest proiect. Biserica Neagră este un obiectiv turistic care apare în toate materialele de promovare turistică a Braşovului, iar această lucrare de reamenajare a curţii trebuie făcută", a spus George Scripcarul, primarul Braşovului.

Premiu de 6.000 de euro

Concursul de proiecte a fost câştigat de o asociere de două birouri de arhitecţi din Braşov şi Bucureşti. Cei 12 tineri care au lucrat timp de câteva săptămâni la noua faţă a curţii Bisericii Negre au primit premiul cel mare, în valoare de 6.000 de euro, premiu oferit de Primărie. „Proiectul constă, de fapt, într-o redescoperire a locului. Locul are spectaculozitatea lui şi, plimbându-ne pe acolo, ne-am dat seama că are nevoie de o reşlefuire, nu e nevoie de o reinventare a lui, ci doar de o redescoperire. Practic, vom vedea detalii schimbate. Proiectul actual datează din 1884, atunci s-au făcut rigolele din piatră de râu şi acel pietriş s-a deteriorat. Noi propunem păstrarea rigolelor, extinderea şi remodelarea lor", a explicat arhitectul Johannes Bertleff, reprezentnatul Asocierii SC Exhibit Arhitectura SRL Braşov & SC ADNBA SRL Bucureşti.

Vor fi schimbate doar detaliile

Tocmai simplitatea proiectului şi faptul că nu se vor schimba lucruri esenţiale din jurul Bisericii Negre i-a determinat pe membrii juriului să aleagă doar doi finalişti ai cursei în care s-au înscris 49 de proiecte. „Proiectul câştigător are calitatea de a conserva ambianţa medievală, spiritul, sobrietatea acestui spaţiu urban privat în care au loc evenimente publice. Proiectul evită modele care ar duce la pierderea identităţii acestui spaţiu", a explicat arh. Edmund Olsefszky, preşedintele juriului. „Intuiţia proiectului este aceasta: să celebrezi viaţa, să te bucuri de viaţă cu credinţă, cu speranţă, cu iubire . Este fondul proiectului şi sperăm ca toata lumea să simtă acest lucru", a spus Christian Plajer, prim-preot Biserica Evanghelică C.A., Parohia Braşov.

Curtea Bisericii Negre are o suprafaţă de cinci mii de metri pătraţi, iar modificările aduse aspectului actual vor fi foarte subtile. În afară de prelungirea rigolelor, proiectul are în vedere şi rezolvarea laturii nordice a bisericii prin includerea curţilor din Piaţa Sfatului nr. 18 şi George Bariţiu nr. 3 în circuitul funcţional şi spaţiul general al curţii. Cei trei tei seculari de pe latura sudică a bisericii vor fi puşi în valoare atât prin iluminat, cât şi prin amenajarea unui spaţiu de odihnă aici.  Alţi doi tei, aflaţi pe latura nordică, vor fi ţăiaţi din cauză că sunt bolnavi, iar în locul lor vor fi plantaţi trei copaci din aceeaşi specie. 

Pavimentul din jurul bisericii va fi refăcut din materiale care imită perfect pavimentul de la 1884, faţadele imobilelor care dau în interiorul curţii vor fi şi ele refăcute şi va fi instalat mobilier urban care să confere un plus de intimitate curţii. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite