Bicicleta de bambus a ajuns şi la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul George Scripcaru, Ewa Gruszyk şi Roland Kloss FOTO Andrei Paul
Primarul George Scripcaru, Ewa Gruszyk şi Roland Kloss FOTO Andrei Paul

Primarul George Scripcaru a primit astăzi vizita urbaniştilor Roland Kloss (Austria) şi Ewa Gruszyk (Polonia), care au plecat din Viena şi şi-au propus să străbată 6.000 de kilometri prin Europa, pe o bicicletă tandem construită de ei din bambus.

Scopul declarat al călătoriei celor doi este de a conştientiza atât cetăţenii, cât şi autorităţile locale de schimbările pe care mersul pe bicicletă le poate aduce în dezvoltarea urbană. Ideea le-a venit după o plimbare cu bicicleta alături de vice-primarul Vienei.

„Am fost invitaţi la o plimbare cu bicicleta la care lua parte şi viceprimarul Vienei. Atunci ne-am gândit că, dacă tot avem o bicicletă tandem, cel mai bine ar fi să avem politicieni şi cetăţeni care să pedaleze împreună, pentru a da un bun exemplu. Poate, astfel, oamenii vor alege să meargă mai mult cu bicicleta. Vrem să demonstrăm că bicicleta este un mod economic şi atractiv de deplasare. Poţi avea o maşină, dar în oraş este mai utilă bicicleta”, a spus Roland Kloss.
Cei doi încearcă să aibă discuţii cu primarii din toate localităţile de pe traseu, considerând că aceştia din urmă reprezintă factorul de decizie în administraţie şi că ei au, în ultimă instanţă, puterea de a schimba lucrurile pentru a crea mai multe facilităţi bicicliştilor.

“Lumea a început să înţeleagă că maşina personală necesită spaţii mari de parcare, iar consumul de combustibil şi poluarea reprezintă nişte probleme reale. Alternativele sunt mersul cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun sau pe jos, iar primarul are puterea politică şi de decizie de a lua decizii în acest sens. Pe de altă parte, asigurarea infrastructurii trebuie să se împletească şi cu o campanie de informare şi responsabilizarea tuturor cetăţenilor”, a mai spus Kloss.

La Braşov, cei doi au discutat cu primarul George Scripcaru despre Planul de Mobilitate Urbană şi despre intenţia autorităţilor locale de a crea o reţea de piste de biciclete care să lege cartierele oraşului şi localităţile din zona metropolitană, dar şi despre greutăţile pe care bicicliştii le au mai ales în Europa de Est.

“În Braşov există o categorie de persoane care se deplasează zilnic cu bicicleta şi care pun presiune pe autoritatea locală pentru a crea mai multe facilităţi pentru biciclişti. Există o altă categorie – din care fac şi eu parte – care folosesc bicicleta în drumeţii de weekend şi care mă încurajează, atunci când ne întâlnim, să facem mai mult pentru biciclişti. Atunci când vom construi o infrastructură adevărată, care să lege cu adevărat cartierele şi punctele de interes şi care să ofere toate elementele de siguranţă pentru toţi participanţii la trafic, lumea îşi va dori să meargă mai mult cu bicicleta. Aceste lucruri sunt prevăzute în Planul de Mobilitate Urbană şi sper că se vor întâmpla în următorii ani. De asemenea, susţinem modernizarea RAT, care este tot o direcţie inclusă în Planul de Mobilitate. Sper ca în câţiva ani, după ce vom implementa toate aceste idei, să ajungem ca aproximativ o treime dintre braşoveni să se deplaseze cu bicicleta, cel puţin o treime cu mijloacele de transport în comun, şi tot mai puţini cu maşina personală”, a răspuns primarul întrebărilor celor doi oaspeţi.

La finalul întâlnirii, primarul a făcut şi o “tură” pe tandem, împreună cu Roland Kloss, pe o ploaie torenţială.

“Este o experienţă foarte tare! Este mai uşor pe locul din spate, dar tot trebuie să fii atent când şi cum să dai la pedale, sau cum să îţi ajuţi partenerul la curbe. Mă bucur de această întâlnire, mă bucur că am avut ocazia încă o dată să merg pe o bicicletă tandem şi a fost o experienţă foarte tare, chiar şi pe ploaie!”, a spus primarul.

Cei doi temerari au străbătut până acum 1.500 de kilometri din cei 6.000 pe care şi i-au propus. Ei au pornit din Viena şi au intrat în România – o ţară pe care şi-au dorit de mai de mult să o cunoască – pe la Oradea, urmând traseul Cluj – Reghin – Tg Mureş – Sighişoara – Sibiu – Râşnov – Braşov. De aici vor pleca la Prejmer, apoi la Galaţi şi Tulcea, de unde vor să plece către Odesa şi Tallinn.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite