Dosar de abuz în serviciu la Ambulanţa Braşov UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au deschis un dosar penal sub acuzaţia de abuz în serviciu, care vizează mai mulţi angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă

Procurorii susţin că, potrivit informaţiilor pe care le deţin, instituţia publică ar fi favorizat o companie privată - „Asistenţa SOS" SRL, care îi aparţine fostului director al Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, Cătălin Şeitan. Firma asigură asistenţă medicală la domiciliu, în baza unui contract încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Urmare a informaţiilor deţinute şi a verificărilor s-a constituit un dosar penal. Luni i s-a dat un număr şi se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu faţă de mai mulţi angajaţi din cadrul Ambulanţei Braşov", a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, procurorul Monica Munteanu.

Hârtia buclucaşă

Se pare că totul a pornit de la o hârtie semnată de medicul şef operativ al Ambulanţei, dr. Magdalena Piroska, în care scria că instituţia trebuie să acorde, zilnic, şapte curse companiei private. „Când s-a semnat contractul cu firma privată, s-a calculat că o cursă durează aproximativ 45 de minute, iar conform programului firmei, echipajele acesteia puteau asigura până la şapte curse pe zi.  Greşeala mea a fost că nu am citit fiecare virgulă din hârtia care a fost afişată la dispecerat şi a apărut că trebuie efectuate minim şapte curse pe zi. Însă au existat zile în care au fost distribuite doar două curse şi altele în care s-au făcut nouă curse", ne-a declarat dr. Piroska.

Medicul spune că, în conformitate cu legea, consultaţiile la domiciliu pot fi solicitate doar prin intermediul numărului unic de urgenţă 112. „În condiţiile în care noi avem în total nouă medici, dintre care doi sunt pe tură, la linie, nu putem trimite echipaj cu medic pentru un consult la domiciliu. De obicei, unul dintre medici pleacă în curse cu pacienţi către marile centre medicale, iar cel de-al doilea rămâne în staţie, pentru urgenţe. În acest caz, serviciul privat ne este de ajutor şi nouă, dar şi pacienţilor care nu mai trebuie să aştepte foarte mult până când ajunge un echipaj la ei. Am încercat să încheiem contracte cu medicii de familie pentru aceste curse, dar nu s-au arătat interesaţi", a completat medicul.  Ea a precizat că nu se poate pune problema unei favorizări a companiei private şi a menţionat că o altă companie se află în discuţii pentru a încheia un astfel de contract.

Medicul şef spune că nu are cunoştinţă despre niciun dosar care s-ar afla la Parchet, însă crede că o astfel de anchetă va lămuri lucrurile.

„Fiecare avem prieteni"

Cătălin Şeitan, patronul firmei  „Asistenţa SOS" SRL susţine că întreaga activitate pe care o desfăşoară este absolut legală. „Probabil că fecare dintre noi avem prieteni. Nu este problema mea că o singură firmă din Braşov are parteneriat cu Ambulanţa. Orice firmă care are autorizările necesare de la Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională poate face acest lucru", susţine medicul. El recunoaşte că la firma pe care o conduce colaborează şi medici de la Serviciul de Ambulanţă, însă spune că acest lucru nu este ilegal, pentru că sunt foarte mulţi medici care, pe lângă spitalele de stat în care lucrează, oferă consultaţii şi în clinici private.

El a precizat că serviciile oferite de companie sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate şi nu din fondurile alocate Serviciului de Ambulanţă Judeţean.

Aţi aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite