Cine este misteriosul „Domn D.“ ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţeanul german pentru care a intervenit ambasadorul României la Berlin lucrează în industria auto.Bărbatul a apelat la ambasador după ce părinţii lui, care locuiesc în Braşov, se judecă de şapte ani cu nişte indivizi care le-au ocupat abuziv nişte parcele de teren.

Ambasadorul Lazăr Comănescu, acuzat de imixtiuni într-un dosar civil aflat pe rolul Tribunalului Braşov, a intervenit pentru un braşovean stabilit în Germania din 1990, care lucrează în domeniul cercetării în industria auto. Numele acestuia a fost protejat de autorităţi, el apărând în comunicările oficiale doar ca „domnul D."

„În măsura în care va continua să întâmpine dificultăţi, domnul D., care este o persoană cunoscută în mediile de afaceri, politic şi jurnalistic german, ne-a lăsat să înţelegem că se va vedea nevoit să apeleze şi la sprijinul acestora pentru ca soluţionarea acestei cauze să nu mai fie tergiversată. Rog prin urmare ca solicitarea domnului D. să fie analizată cu maximă atenţie", scria Lazăr Comănescu în adresa înaintată preşedintelui Tribunalului Braşov. „Adevărul" a aflat că „domnul D"este Mihai Dancăşiu (57 de ani), un braşovean care a făcut carieră în cercetarea din domeniul auto.

Acesta i-a cerut sprijinul lui Lazăr Comănescu după ce a văzut că părinţii lui se chinuie de şapte ani să dovedească în instanţă dreptul de proprietate pe care îl au asupra unui teren, vândut ilegal unor bucureşteni.

Părinţii lui Mihai Dancăşiu au deschis procesul în 2004 şi nici acum nu au primit un verdict. „Miki (Mihai-n.r.) s-a supărat foarte tare când a văzut că ne chinuim de atâta timp să ne recuperăm terenul. El a apelat la ambasador după ce noi am trimis cereri şi memorii pe la toate ministerele şi nu ne-a băgat nimeni în seamă", spune Ileana Dancăşiu (78 de ani), mama lui Mihai.

Pământ vândut cu acte false

Femeia spune că necazurile au început când a aflat că o bucată din pământul moştenit de la părinţii a ajuns pe mâna unor bucureşteni, în baza unor acte false. „Am moştenit de la tata o bucată de pământ la Trei Brazi, în Predeal. După ce a murit el, în 1990, am devenit proprietar şi aşa figurez şi în Cartea Funciară. Acum câţiva ani am aflat că o parte din terenul nostru, 5.000 de metri pătraţi, a fost dat de Primăria Predeal unui fost consilier local. El a împărţit terenul în cinci parcele de câte 1.000 de metri pătraţi fiecare, iar trei le-a vândut bucureştenilor", povesteşte mama lui Mihai Dancăşiu. „Am deschis un proces de recunoaştere a dreptului de proprietate asupra terenului, în 2004, dar cauza s-a suspendat după ce avocatul nostru a deschis un alt proces prin care a cerut anularea vânzării celor trei parcele. Ne judecăm şi acum şi nu pot înţelege de ce procesul durează atât de mult ", mai spune Ileana Dancăşiu.

Femeia spune că fiul ei a vrut să îi ajute şi nicidecum să facă presiuni asupra justiţiei. „Fiul meu este un om modest. A fost şef de promoţie, a fost asistent universitar la Politehnică în Braşov şi a fost şi pe panoul de onoare al «General Motors» din Germania, unde a lucrat ca inginer. Şi acum lucrează tot în cercetare, la o altă firmă şi a publicat articole în reviste de specialitate. Nici ambasadorul nu a făcut presiuni ci a spus doar că procesele să nu mai fie tergiversate şi să fie analizate cu o mai mare atenţie", a mai spus femeia.  

MAE îl apără pe Comănescu

Aceeaşi poziţie o are şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE). MAE precizează, într-un comunicat oficial, că ambasadorul Lazăr Comănescu nu a avut intenţia de a face presiuni asupra instanţei braşovene, ci numai de a informa autorităţile despre o sesizare.  „Scrisoarea transmisă de ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, nu are nimic de-a face cu vreo intenţie de presiune sau influenţare, ci este pur şi simplu o informare a unei autorităţi din România despre sesizarea primită de Ambasadă, de la un cetăţean străin", se arată în comunicatul oficial.

Ambasadorul, acuzat de imixtiuni în justiţie

Scandalul a izbucnit după ce patru judecători de la Tribunalul Braşov, între care şi Alina Mioc, preşedinta instanţei, au reclamat la CSM posibile imixtiuni în activitatea de judecată săvârşită de ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu. Mai exact, magistraţii au reclamat că au primit o scrisoare de la Ambasada României la Berlin pentru a interveni în cazul lui Mihai Dancăşiu.  Plenul CSM a decis, marţi, să apere independenţa şi imparţialitatea profesională a celor patru judecători şi l-au somat pe Lăzăroiu să nu mai facă presiuni asupra judecătorilor din Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite