Zeci de mii de hectare de păşuni, abandonate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avem păşuni, dar ne batem joc de ele. Cam asta ar fi concluzia la care au ajuns reprezentanţii Institutului de Pajişti din Braşov, în ultimele luni.

Reprezentanţii instituţiei îşi arată îngrijorarea faţă de numărul mic de animale crescute în judeţul nostru. „La ovine şi capre stăm destul de bine, însă scăderea este dramatică la bovine şi porcine. E păcat, pentru că avem condiţii naturale deosebite în judeţ, dar nu sunt exploatate", a spus Teodor Marişca, directorul Institutului de Pajişti Braşov.

La ultima statistică realizată în 2002, peste 20.000 de hectare de terenuri agricole şi peste 10.000 de hectare de pajişti din judeţul nostru au fost abandonate, iar acum situaţia este şi mai gravă. „Sunt munţi întregi pe care nu a mai călcat niciun picior de oaie de ani de zile. De 20 de ani nu s-a mai făcut nicio imbunătăţire a păşunilor şi pajiştilor. Terenurile nu au fost curăţate, fertilizate, călcate de animale, şi s-au degradat. Trebuie să avem în vedere că, odată cu încălzirea globală, pe noi muntele ne va salva", a mai explicat specialistul de la Institutul Pajiştilor.

El i-a sfătuit pe primarii din judeţ, reuniţi la o şedinţă cu prefectul, să îi încurajeze pe oameni să nu renuţe la creşterea animalelor. „Se acordă subvenţii pentru cei care îşi cresc animalele la munte, însă la noi nu mai urcă nimeni la munte. Ciobanii îşi mută stânele de două trei ori pe vară, faţă de o dată la două-trei zile cum ar trebui, iar oile se hrănesc mult timp cu iarbă din acelaşi loc", a mai spus Marişca.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite