Braşov: Zărneşti, oraşul unde criza bântuie pe străzi (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva mii de şomeri, alte câteva zeci de persoane beneficiare de ajutor social şi doar ruinele unor fabrici, cândva înfloritoare au mai rămas în oraşul de poalele Pietrii Craiului.

Oficial, în Zărneşti sunt 1.177 şomeri, faţă de 491 cât erau în urmă cu un an. Autorităţile locale recunosc însă că numărul real al celor care nu muncesc depăşeşte 2.500, dintr-o populaţie de 26.000.

Unul dintre ei este şi Nicolae Popa (58 de ani), care s-a stabilit în urbe acum mai bine de trei decenii, când a venit să lucreze la Uzina Mecanică Tohan. Nici el, nici soţia şi nici cei doi copii nu au loc de muncă de o bună bucată de vreme. „Am fost până acum două luni angajat la o firmă de construcţii din oraş. Eram şofer, cum am fost de altfel şi la Uzina Mecanică, dar deodată m-am trezit că mi-au spus că nu mai au bani şi că trebuie să mă dea afară“, spune cu tristeţe bărbatul.

Venituri de 1.000 de lei, rate de 870 de lei

Situaţia familiei sale este disperată. Din cei 1.000 de lei cât însumează ajutorul de şomaj primit lunar de cei patru membrii ai familiei Popa, 870 de lei se duc pe rata pentru centrala termică. „Am fost obligaţi să ne cumpărăm centrală în primăvară, fiindcă nu mai aveam sursă de căldură. Nu ştiam că va urma o perioadă chiar aşa de grea. Merg zilnic pe la tot felul de firme, las CV-uri, numere de telefon, dar numai cu asta rămân“, s-a plâns zărneşteanul.

În situaţia sa sunt zeci de familii din oraş, iar criza financiară a afectat foarte tare şi firmele mici din Zărneşti care sunt în pragul falimentului.

Soluţii de criză de la Primărie

Primarul Dorel Bârlădeanu este ceva mai optimist şi spune că „pandemia” crizei economice nu a lovit foarte tare primăria. „Pot spune că din ’90, de când industria a fost pusă pe butuci oraşul e în criză. Deocamdată, anul acesta bugetul local nu a avut de suferit şi am realizat tot ce ne-am propus, de la reparaţia unor drumuri şi până la reabilitarea unor şcoli sau a spitalului. Într-adevăr, încasările au fost mai slabe şi anul viitor, probabil, vom avea ceva probleme“, a punctat primarul. Acesta ne-a mai spus că de o bună bucată de vreme, investitorii fug de această zonă, iar de industria de altă dată, nici nu se mai pune problema, vechile fabrici fiind în ruină de ani buni.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite