Voichiţa Tudoriu a pictat peste 150 de icoane pe sticlă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşoveanca este pasionată de iconografie naivă şi este membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici din Târgu-Mureş.

Femeia a fost întotdeauna pasionată de pictură, însă părinţii ei şi-au dorit ca ea să devină o mare pianistă. Astfel, cu toate că picta tot ce putea de când era de-o şchioapă, primele cursuri de specialitate au fost cele de muzică.

„De mică am pictat şi am fost înnebunită după culori. Părinţii mei, însă, şi-au dorit altceva pentru mine, pentru că amândoi sunt profesori de muzică şi ar fi vrut să am aceeaşi pasiune cu ei", îşi începe Voichiţa povestea vieţii ei. La insistenţele celor care i-au dat viaţă, femeia a ajuns şi ea profesoară de muzică, meserie pe care a abandonat-o în urmă cu cinci ani, pentru că a considerat că nu i se potriveşte deloc domeniul. S-a reorientetat apoi către pasiunea vieţii ei.

„Am făcut un curs de pictură la Şcoala Populară de Artă şi, în urmă cu patru ani, am participat la un curs de iconografie pe sticlă, la Muzeul de Etnografie. M-a atras atât de mult această parte a picturii, încât de atunci am făcut peste 150 de icoane", spune pictoriţa. Femeia este pasionată de iconografia naivă şi nu se simte atrasă deloc de stilul bizantin.

„Îmi place sticla, pentru că sugerează transparenţă, strălucire şi îţi oferă libertate de exprimare foarte mare. Pictura naivă mi se potriveşte cel mai bine, pentru că eu consider că pare mai originală, unică. Ţăranii care pictau icoane nu făceau cursuri pentru aşa ceva, dar pictau cu sufletul şi aşa fac şi eu. Icoana bizantină are nişte reguli foarte stricte, care trebuie păstrate. Sunt foarte frumoase, dar acum nu se potrivesc sufletului meu", mai adaugă Voichiţa.

Lucrări nesemnate

Braşoveanca se consideră şi ea unul dintre continuatorii tradiţiei din ţara noastră. „Iubesc tradiţiile populare, tot ce ţine de cultura noastră şi vreau ca iconografia pe sticlă să nu se piardă, pentru că face parte din trecutul nostru. Evident că în lucrările mele aduc întotddeauna ceva nou. Exprimarea, culorile sunt altele. Nici eu nu semnez icoanele, pentru că nu mă interesează să fiu cunoscută după nume, ci eventual după stil, dacă voi ajunge la aşa ceva. Icoanele, în general, nu sunt semnate, pentru că sunt făcute pentru a-i bucura pe ceilalţi, nu pentru recunoaştere personală", crede braşoveanca.

Tocmai pentru a nu ieşi din stilul tradiţional-naiv, nici ramele icoanelor sale nu sunt atent şlefuite. „Îmi place să fie ramele cât mai rustice. Aşa parcă are viaţă lemnul. Şi icoanele vechi au ramele strâmbe, necizelate şi asta sporeşte farmecul icoanei. Din acelaşi motiv, nici liniile desenului nu sunt deloc drepte, pentru a da senzaţia de desen naiv, făcut de cineva fără studii", mai spune Voichiţa Tudoriu. Braşoveanca spune că lucrează întotdeauna în paralel, la mai multe icoane. A lucrat pentru una dintre expoziţiile sale la 12 lucrări, în paralel, pe care le-a terminat în aproximativ 3 săptămâni.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ai pictat şi altceva în afară de icoane?

Am făcut multe portrete, pentru care am făcut şi studii anatomice. Am avut şi o expoziţie cu arlechini în alb şi negru şi câte o pată roşie.

Cum se numeşte ultima expoziţie?

„Ceriuri de lumină" este ultima şi s-a încheiat în urmă cu două zile. Sunt icoane făcute pe nuanţe de albastru şi cu foarte mulţi îngeri, pentru că am vrut să aduc o rază de fericire şi bucurie în tot griul din jurul nostru.

Parinţii tăi s-au obişnuit cu ideea?

Mama m-a înţeles mai demult, însă tata s-a resemnat foarte greu. Şi acum şi-ar dori măcar să mai predau muzică.

Ce-i place

„Îmi place când oamenii se bucură de cei din jurul lor şi că au înflorit magnoliile. Sunt îndrăgostită de toate culorile şi, deşi poate părea ciudat, iubesc lupii. Au ceva anume, o privire patrunzătoare, picioare lungi şi o ţinută frumoasă".

Ce nu-i place

„Urăsc felul în care s-a «robotizat» lumea. Mi se pare groaznic că nimeni nu mai spune ce simte. Nici oraşul nu îl mai prea suport şi mi-aş dori să îmi cresc copiii într-un loc în care să se joace în iarbă, să privim împreună un apus de soare".

PROFIL

NĂSCUTĂ. 24 aprilie 1974, Braşov.

STUDII. Facultatea de Muzică, Braşov.

FAMILIE. Căsătorită, trei copii.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite