Braşov: Miruna Vlaicu şi-a sacrificat copilăria pentru karate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Miruna Vlaicu şi-a sacrificat copilăria pentru karate
Braşov: Miruna Vlaicu şi-a sacrificat copilăria pentru karate

La doar 14 ani, mica luptătoare are un palmares bogat, câştigând până în prezent 30 de medalii, dintre care 20 de aur.

Miruna a cochetat cu sportul de contact pentru prima dată în 2006. Totul a început ca o joacă atunci când s-a înscris la Clubul Sportiv Karate JKA, iar după câteva luni a ajuns să fie declarată sportiva anului 2006. Mereu cu zâmbetul pe buze, sportiva a participat, acum aproape trei ani, la primul ei antrenament de karate, sub atenta îndrumare a celui care se ocupă trup şi suflet de mici karatişti, Dragoş Chiru. Cea dintâi experienţă cu acest sport nu a fost la nivelul aşteptărilor ei. Întrucât se pregătea la început cu o grupă avansată de vârstă, tânăra era nemulţumită pentru că nu-i ieşeau la perfecţie tehnicile de luptă.

Deşi la debut a privit totul ca pe un hobby, Miruna s-a ataşat de karate şi a perseverat. Iniţial, mama fetei nu a fost de acord  ca ea să practice acest sport pentru că îşi dorea să o facă balerină. „Am avut unele dispute cu mama la început, dar până la urmă şi-a dat seama că îmi place ceea ce fac şi a fost alături de mine. Ulterior, atunci când mi-a fost mai greu, plângeam acasă că nu-mi ies tehnicile de luptă. Chiar am vrut să renunţ, dar mama m-a încurajat şi m-a determinat să merg mai departe”, povesteşte Miruna.

Îşi ajută profesorul la antrenamente


Multipla medaliată recunoaşte că sportul de contact avea multe necunoscute la început, pe care le-a descoperit pe parcurs. „Ştiam doar că trebuie să practic acest sport, dar nu aveam habar ce înseamnă. Ideea e că nu vroiam să stau acasă, trebuia să-mi ocup timpul cu ceva şi am ales cea mai provocatoare modalitate. Iniţial a fost ca o joacă productivă, dar după un an mi-am dat seama că vreau să mă implic serios în acest sport”.

Deşi debordează de fericire şi este foarte energică, presiunea îşi spune cuvântul în timpul unei competiţii. Miruna este extrem de serioasă, ambiţioasă şi concentrată pe parcursul unui eveniment, depăşindu-şi fără probleme adversarele. Sportiva s-a remarcat în 2008, când a terminat pe locul trei la Cupa României de karate WKC. La Naţionalele de anul acesta, Miruna s-a clasat prima la „kumite”, terminând pe doi la stilul de luptă „kata”. Datorită nivelului de pregătire ridicat, performera îl ajută pe antrenorul Dragoş Chiru la antrenarea micilor karatişti. 

image

  Elevă exemplară

Chiar dacă se pregăteşte şi cîte opt ore pe săptămână în sala de antrenament, sportiva are rezultate excelente şi la învăţătură. Elevă în clasa a opta la Şcoala Generală Nr. 11 din Braşov, Miruna a terminat clasa a şaptea cu media 9,93. „În general, am avut noroc de profesori care mi-au înţeles pasiunea pentru karate şi au fost îngăduitori cu mine. Diriginta mea mă susţine în totalitate şi îmi mai motivează unele absenţe. Matematica, fizica şi româna se numără printre materiile mele favorite”, precizează tânăra. Cât despre planurile de viitor, Miruna şi-a propus să câştige medalia de aur la un Campionat Mondial sau European de Karate.

Ce-i place
Sunt un mic cinefil, întrucât îmi plac la nebunie filmele de calitate. Le prefer pe cele de groază, care au o acţiune realmente înfricoşătoare”, declară Miruna.

Ce nu-i place
Urăsc oamenii fără coloană vertebrală, care sunt uşor influenţabili şi se schimbă după cum bate vântul. Încerc să nu am de-a face cu astfel de persoane”, spune sportiva.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce sacrificii ai făcut pentru karate?
M.V.: Practic, am renunţat la jocurile copilăriei. În timp ce prietenii mei mergeau la distracţie, eu mă pregăteam în sala de antrenament. Dar nu regret niciun moment alegerea pe care am făcut-o. A fost opţiunea mea şi îmi place acest sport.

Cu ce-ţi ocupi timpul liber?

M.V.: În general, încerc să petrec cât mai mult timp în aer liber, dar stau şi în faţa calculatorului. Totodată, îmi place să citesc şi să fiu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în lume.

PROFIL:

: 3 noiembrie 1995, Braşov

: elevă, sportivă

: clasa a VIII-a la Şcoala Generală Nr. 11

: părinţii


 

image

Clubul Sportiv Karate JKA România


Miruna Vlaicu este legitimată la CS Karate JKA, asociaţie condusă de Dragoş Chiru (foto). Clubul a fost afiliat în anul 1994 la Japan Karate Association International, iar opt ani mai târziu s-a afiliat la Federaţia Română de Karate WKC, în 2004 fiind recunoscut de Agenţia Naţională pentru Sport. În prezent există peste 150 de membrii legitimaţi, instruiţi de 7 instructori şi antrenori specializaţi. Clubul îşi desfăşoară activitatea la Şcoala Generală nr. 10 (Astra), Şcoala Generală nr. 25 (Răcădău) şi Şcoala Generală nr. 8 (str. Verii), precum şi la Grădiniţa „Micul Prinţ”, din cartierul Astra. Performanţele pe care elevii intruiţi aici le-au realizat de-a lungul timpului sunt absolut remarcabile. În 2006 s-auobţinut 135 de medalii, 182 în 2007, 125 în 2008 şi 140 de medalii în 2009. De asemenea clubul condus de Dragoş Chiru a organizat Cupa României WKC în 2008 şi Cupa Phoenix, eveniment internaţional. 

Penru mai multe amănunte legate de acest club puteţi accesa site-ul www.jkarate.ro

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite