PORTRET Vasile Gherghe, antrenorul care a scris istoria fotbalului braşovean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Gherghe
Vasile Gherghe

Ajuns la 56 de ani, Vasile Gherghe este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de fotbal din Braşov, având un istoric impresionant ca jucător şi antrenor.

Pentru actualul antrenor secund de la echipa de fotbal de liga a treia, Corona Braşov, fotbalul reprezintă totul. Nea Vasile a fost legitimat pentru prima dată la o grupare de fotbal la vârsta de 15 ani, jucând pentru formaţia localităţii în care s-a născut, Smeeni, din judeţul Buzău.

În 1968, tehnicianul a ajuns la Şcoala Profesională din Braşov, evoluând, până în anul 1972, la CSS Braşovia. În sezonul competiţional 1972 / 1973, Vasile Gherghe s-a transferat la Tractorul Braşov, formaţie care l-a propulsat în fotbalul mare. Trei ani la rând, actualul tehnician, care evolua ca mijlocaş de bandă, a fost golgeterul echipei braşovene.

Datorită evoluţiei de senzaţie de la Tractorul Braşov, în 1976, patru grupări şi-au manifestat interesul pentru Vasile Gherghe.

În acea perioadă mă doreau FCM Galaţi, FC Târgovişte, Gloria Buzău şi Steagu Roşu Braşov. Dar, fiindcă soţia mea era braşoveancă şi abia mi se născuse copilul, am decis să rămân la Braşov şi să accept oferta celor de la Steagu Roşu", îşi aminteşte antrenorul.

Generaţia de Aur

La Steagu Roşu, Vasile Gherghe a fost coleg cu legende ale fotbalului braşovean, cum ar fi Adamache, Pescaru, Gyorfi, Ivăncescu, Niţă sau Alecu.

Aveam o echipă foarte valoroasă şi jucam din plăcere. Nu ne gândeam la bani. Îmi aduc aminte cu plăcere de promovările din Divizia B, în prima ligă, şi de calificarea în semifinalele Cupei României, după ce am eliminat, în sferturi, pe Universitatea Craiova. În schimb, odată am fost învinşi de CS Târgovişte, cu 1-7, iar şefii ne-au băgat la muncă în uzină, drept pedeapsă. Îl aveam preşedinte la echipă pe Dumitru Dragomir, actualul şef de la Liga Profesionistă, iar datorită lui puteam pleca în cantonamente externe, în Liban", declară tehnicianul.

În anul 1985, Vasile Gherghe a plecat de la „Steagu Roşu" Braşov, la „Inter Vaslui", iar în 1987 s-a transferat la „Imasa" Sfântu-Gheorghe, acolo unde şi-a început cariera de antrenor. Chiar la debutul în antrenorat, Vasile Gherghe a promovat cu „Imasa" Sfântu-Gheorghe din Divizia C, în Divizia B. Ca tehnician, braşoveanul a promovat fotbalişti cunoscuţi din Braşov, cum ar fi Isăilă, Măuţă, Gnandt sau Aurel Ghindaru.

Tot timpul am mers pe încredere reciprocă şi am ales să lucrez cu jucători care nu păcălesc fotbalul. Mă consider un antrenor ofensiv, asta şi din cauza faptului că nu ştiu să mă apăr. Îmi place foarte mult stilul spectaculos practicat de Barcelona, iar jocul ofensiv al acestei echipe îl visez de când m-am apucat de fotbal", a subliniat Vasile Gherghe.

Tehnicianul a vorbit şi despre planurile pe care le are la echipa Corona Braşov: „Ne dorim să facem o trupă tânără, de perspectivă, cu fotbalişti doar din Braşov. Ne gândim tot mai serios la promovarea în liga a doua, dar trebuie să muncim mult pentru a ajunge acolo".

Întrebări şi răspunsuri

Aveţi un model de antrenor?

Da, îmi place foarte mult de Mircea Lucescu. Este, după părerea mea, cel mai valoros tehnician român. Când antrenam pe „Imasa" am avut onoarea să joc un amical cu „Dinamo", care era antrenată chiar de Mircea Lucescu. De atunci, mi-a lăsat o impresie plăcută Mircea Lucescu.

Care este cel mai mare regret al carierei profesionale?

Mi-a părut foarte rău că  am fost îndepărtat de la „Steagu Roşu" Braşov în 1985, fiindcă s-a considerat că sunt prea bătrân. Însă, chiar şi acum sunt convins că mai făceam faţă cu brio la acel nivel. S-a decis că este mai bine să las locul unor jucători mai tineri.  

Ce-i place

„Chiar şi în timpul liber ador să joc fotbal. Îmi plac toate sporturile, dar în special handbalul, pe care l-am şi practicat. Muzica de orice gen mă linişteşte şi ascult chiar şi manele. Filmele româneşti de comedie sunt favoritele mele", a menţionat Vasile Gherghe.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac minciuna, ipocrizia şi hoţia. Nu aş putea trăi lângă persoane care au aceste defecte. Urăsc persoanele care te vorbesc pe la spate. Nu-mi place agresivitatea sub orice formă, atât cea verbală, cât şi cea fizică", a precizat tehnicianul braşovean.  

PROFIL

Născut. 12 aprilie 1954, la Smeeni, judeţul Buzău.

Studii. Şcoala de Antrenori de la Bucureşti.

Familie. Căsătorit, are un băiat şi o nepoţică.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite