Vasile Bideţ conduce ceata Junilor Roşiori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Vasile Bideţ transmite mai departe tradiţia Junilor Roşiori
Braşov: Vasile Bideţ transmite mai departe tradiţia Junilor Roşiori

Bărbatul a participat, încă de mic, la toate evenimentele Junilor Roşiori. De trei ani, îi coordonează pe membrii cetei, din postura de preşedinte al grupului.

Actualul şef al Junilor Roşiori s-a născut şi a crescut în Şcheii Braşovului. „Societatea Junilor Roşiori s-a fondat în 1908, prin desprinderea din rangul Junilor Naţionali Albi. Societatea era alcătuită din bărbaţi căsătoriţi de pe strada Cacova şi de pe străzile adiacente. În prezent, acest obicei s-a pierdut, membrii societăţii vin din toate zonele Braşovului", susţine preşedintele Vasile Bideţ.

Bunicul şi tatăl bărbatului i-au insuflat acestuia dragostea pentru tradiţia junilor roşiori. În 1968, omul a intrat în Ceata Junilor Tineri, unde a făcut un an de ucenicie. Apoi a plecat la Piteşti, unde a fost subofiţer. Dragostea pentru tradiţiile cu care a crescut a făcut să se întoarcă în Braşov, pentru a participa la fiecare eveniment organizat de grupul Junilor Roşiori. În 1985, s-a reîntors definitiv în Braşov şi a redevenit membru în Comitetul Junilor Roşiori. În acest for, a fost casier până în 2006, când a devenit preşedinte al societăţii.

Costumul junilor roşiori

Fiecare ceată de juni are un costum specific. Vasile Bideţ consideră că ceea ce îmbracă junii roşiori reprezintă cel mai frumos costum. „Costumul nostru este format dintr-o cămaşă brodată cu motive populare şi paiete, încinsă cu un brâu cusut cu mărgele şi fluturi aurii. Mai avem cioareci din material alb, iar în picioare avem cizme negre. Pe cap, purtăm o căciulă tip roşior, cu pampon roşu. Se spune că această căciulă ar fi fost adusă în ţară de către Nicolae Iorga. Deasupra, mai purtăm o vestă tot din material alb, cusută cu ibrisin (fir n.r.) negru şi împodobită cu găitane (decoraţiuni n.r.) roşii", declară cu mândrie preşedintele junilor roşiori.

100 de ani de la înfiinţarea grupului

Anul trecut a fost cel mai frumos an din activitatera lui Vasile Bideţ. S-au sărbătorit 100 de ani de înfiinţarea grupului pe care îl conduce. „Au fost 100 de ani de la prima atestare documentară a societăţii. Cu această ocazie, pe frontispiciul Bisericii Sfântul Nicolae a fost aşezată o placă ce aminteşte de acest eveniment", explică preşedintele.

Manifestări ale junilor roşiori

Alături de celelalte cete de juni, în Duminica Tomii, Junii Roşiori coboară în Centru călare şi defilează într-o paradă devenită deja tradiţie în ultimii ani. O paradă pe care inclusiv Junii Roşiori o pregătesc de câteva luni bune. Totul trebuie să strălucească, iar costumele trebuie să fie impecabile. După obişnuitul traseu prin centrul vechi al Braşovului, membrii cetei urcă la Pietrele lui Solomon. „La Pietre, jucăm hora junilor şi aruncăm buzduganul. Hora junilor este cu totul specială prin faptul că se joacă pe stânga, în sens invers faţă de o horă obişnuită. Un alt eveniment la care participă ceata noastră este ziua de Sfântul Ilie. Atunci se organizează la Chietriş, la troiţa cu hramul Sfântului Ilie, un maial pentru bucuria şi destinderea tuturor membrilor cetei, dar şi a celor prezenţi", declară cu mândrie preşedintele cetei Junilor Roşiori.

Profil

NĂSCUT: Iunie, 1954, la Braşov

FAMILIE: Soţie şi doi copii

STUDII: Şcoala Militară de Subofiţeri, Sibiu

Întrebări şi răspunsuri

Cum trebuie să fie un june?

V.B. Junii sunt oameni adevăraţi, patrioţi. Ei păstrează cu stricteţe tradiţia din Şcheii Braşovului. Mie nu îmi este ruşine să spun că sunt român şi credeţi-mă că nu aş pleca vreodată din ţară.

Care era rolul cetelor de juni în trecut?

V.B. Cetele de juni au fost concepute, până în 1944, ca nişte cete înarmate. Aveau rolul de a apăra Şcheiul şi locuitorii acestuia.

Ce-i place

„Îmi place să duc orice lucru la bun sfărşit, indiferent de cât de dificil este. Nu las niciodată lucrurile baltă, ci mă lupt până când reuşesc să le fac bine", mărturiseşte bărbatul.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii care promit şi nu se ţin de cuvânt. Oamenii trebuie să fie cinstiţi şi să facă exact ceea ce sunt în stare, să nu pară ceea ce nu sunt ", declară preşedintele junilor roşiori.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite