Braşov: Vasile Roman s-a jucat toată viaţa cu diferite colecţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Vasile Roman s-a jucat toată viaţa cu diferite colecţii
Braşov: Vasile Roman s-a jucat toată viaţa cu diferite colecţii

Timbre, cartele pentru raţiile alimentare, documente vechi, toate amintesc de vremea comunismului şi sunt preţuite de Vasile Roman. Plin de umor, bărbatul spune că toate obiectele sale au valoare sentimentală.

Profil

NĂSCUT: 30 decembrie 1945, Braşov
FAMILIE: căsătorit
STUDII: Academia de Studii Politice, Bucureşti

Vasile Roman a început să colecţioneze timbre de la vârsta de zece ani. Ca orice copil îi plăcea să adune şi să facă schimb, pentru a obţine cele mai frumoase exemplare, pe care le păstra ca pe o comoară. „Pojarul şi scarlatina oricărui colecţionar se cheamă filatelie. După ce te plictiseşti, le arunci într-un colţ, până-ţi vine mintea la cap şi realizezi încărcătura istorică a obiectelor“, spune pasionatul. Cele mai multe obiecte din colecţia lui Vasile Roman amintesc de perioada comunistă. Bărbatul a reuşit să adune cartele pentru carne, pâine, zahăr, toate emise de Oficiul Raţionalizării Consumului de pe vremea aceea.  „Pe mine nu m-a afectat deloc acea perioadă, dar mi-am găsit în această pasiune modul de a mă îndepărta de realitatea zieli“, spune Vasile Roman.

Colecţie de bilete de loterie

Braşoveanul are mai multe tipuri de colecţii, de la cele numismatice, cu un exemplar de cinci milioane de lei din 1847, filatelice, colecţie de cartofilie, colecţie de lame, colecţie de bilete de trasnport şi colecţii de stampile.
Cea mai importantă, cu care bărbatul se mândreşte foarte mult este colecţia de bilete de loterie din toate colţurile lumii. „Cel mai mult sunt pasionat de cele cu conotaţie istorică. Am un exemplar din masa de protocol de la „Casa Albă“, cu preşedintele Bush, un exemplar de medalie Cruciada Împotriva Comunismului şi un cec care a prins cele două stabilizări, din 1847 şi 1852“, spune bărbatul.

A avut noroc cu soţia

Vasile Roman a fost ofiţer de finanţe şi crede că acest lucru l-a trasformat într-un om mai ordonat şi mai responsabil, pentru a aduna mii de exemplare pentru colecţia sa. „Am avut mare noroc cu soţia mea, pentru că 42 de ani m-am jucat. A fost foarte înţelegătoare cu mine. Mă mai ceartă când îmi întind colecţiile, dar pot să spun că am virusat-o şi pe ea. Are o colecţie impresionantă de şerveţele şi de chibrituri din toată lumea“, spune triumfător bărbatul.
Vasile Roman spune că pasiunea sa l-a determinat să renunţe la orice altceva. Nu a avut vicii, iar timp de 42 de ani soţia lui a avut grijă de casă fără el şi l-a sprijinit mereu.

Expoziţie la Bibliotecă


Victor Roman şi-a expus o parte din colecţie la Biblioteca Judeţeană. Cele mai multe exponate vorbesc despre perioada oraşului Stalin, denumirea comunistă a Braşovului. „Expoziţia este deschisă mai ales pentru că anul acesta se împlinesc 20 de ani de la Revoluţie“, declară bărbatul. Vasile Roman este secretar de redacţie la revista de Studii Filatelice Braşovene, iar la Expoziţia Mondială de Filatelie din 2008 a obţinut medalia de argint.


Întrebări şi răspunsuri


De unde v-aţi adunat obiectele pentru colecţie?

De peste tot. Atunci când eşti colecţionar cauţi peste tot. Cele mai multe exemplare sunt cumpărate de pe la târguri, am făcut schimburi, există o întreagă reţea, important este să ştii ce se ascunde în spatele obiectului.
Care este farmecul colecţiilor dumneavostră?
Am colecţii care vorbesc despre istoria recentă şi cred că dacă nu vor fi apreciate acum, cu siguranţă generaţiile viitoare le vor aprecia. Farmecul vremurilor vechi se găsesc în colecţiile mele de felicitări de acum două secole, cărţile poştale cu surpriză, care aveau locuri speciale pentru trimis parfum, de exemplu. Am învăţat foarte multe cu ajutorul lor.  

Ce-i place
„Îmi plac animalele, în special pisicile şi câinii mici, de companie, oamenii veseli şi optimişti. Pot spune că am fost şi sunt un «balerin», am umblat toată viaţa cu poante “, mărturiseşte Vasile Roman.
Ce nu-i place
„Nu-mi place demagogia din politica din ziua de azi şi nici unele emisiuni de la televizor care sunt construite după calapodul perioadei ceauşiste“, susţine bărbatul.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite