Braşov: Vârful Tâmpa este sufocat de pet-uri şi gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Vârful Tâmpa este sufocat de pet-uri şi gunoaie
Braşov: Vârful Tâmpa este sufocat de pet-uri şi gunoaie

Vârful muntelui Tâmpa, un obiectiv turistic preferat de majoritatea vizitatorilor Braşovului, este „împănat“ cu sute de pet-uri de plastic. Mai mult, în zonă nu există nici măcar un container.

Rezervaţia Naturală Muntele Tâmpa este un adevărat coş de gunoi pentru turiştii care urcă aici. Cine nu o poate lua la picior şi preferă o călătorie cu telecabina, pentru a ajunge pe platforma belvedere, trece prin experienţe la fel de „murdare“. Chiar în faţa panoului de prezentare a minunatei rezervaţii zac kilograme întregi de pet-uri de plastic, hârtii, ambalaje, chiştoace şi alte deşeuri.

Muntele nimănui

Muntele Tâmpa a rămas al nimănui din anul 2004, când Direcţia Silvică Braşov şi-a retras custodia. De atunci autorităţile jonglează cu responsabilitatea, aruncând-o unii în curtea altora. Nimeni nu ştie cine ar trebui să se ocupe de igienizarea şi protejarea zonei, nici Agenţia pentru Protecţia Mediului, nici Regia Publică a Pădurilor Kronstadt, administratorul fondului forestier. Autorităţile au noroc cu ONG-urile de mediu, care se mai implică în organizarea acţiunilor de igienizare. „Noi ne ocupăm de fondul forestier, nu avem nicio treabă cu igienizarea. Nu suntem firmă de salubrizare, ci ingineri silvici. Cu toate acestea ne implicăm tot timpul în acţiunile de igienizare, pe platformă curăţăm cu salvamontiştii, la bază cu ONG-urile şi elevii şi pe traseu cu personalul Kronstadt. Nu putem monta containere, pentru că nu are cină să le golească şi în plus vine ursul şi le rupe şi mai mult îl atragem“, a spus Dan Olteanu, directorul Regiei Publice a Pădurilor Kronstadt.

Turiştii sunt de vină

Autorităţile de mediu spu că singura mare problemă a gestionării problemelor Muntelui Tâmpa este că nu are un custode. „Dacă cineva şi-ar asuma responsabilitatea pentru aria protejată, atunci lucrurile ar sta altfel. Rezervaţia are nevoie de un administrator şi de un plan de management“, a spus Elena Bucur, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov. Cât priveşte tragerea la răspundere a cuiva, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Braşov, Ciprian Băncilă, ne-a declarat că „în cazul în care găsim deşeuri depozitate necorespunzător, nu avem pe cine să amendăm, doar dacă prindem cetăţeanul în flagrant. Din păcate, Muntele Tâmpa nu mai are custode, fiindcă Direcţia Silvică nu a mai vrut să îl gestioneze, pentru că nu-i recompensa nimeni şi nici nu mai dispuneau de fonduri şi personal“.

Mai multe amănunte despre situaţia ariilor protejate din Braşov citiţi mâine în Adevărul.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite