Braşov: CAMPANIE: Vară fără apă caldă pentru zeci de mii de familii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CET-ul are datorii uriaşe, dar nu vrea să renunţe la taxele de debranşare. Braşovenii se vor spăla la „lighean” mult şi bine. Acesta este mesajul CET către cele 20.000 de apartamente care nu au acum apă caldă.

Reprezentanţii CET Braşov se plâng că există mulţi rău platnici şi că singura soluţia pentru remedierea problemelor este ca aceştia să-şi achite datoriile. „Pe lângă datoriile de 60 de milioane de lei către Distrigaz Sud, avem şi credite sindicale în valoare de 40 de milioane de dolari, pe care Ministerul de Finanţe nu ni le-a putut anula, dar suntem încă pe lista de aşteptare”, a declarat Simona Frăţilă, directorul economic al CET. Mai mult, CET Braşov datorează furnizorului de cărbune 20 de milioane de lei vechi, la care se adaugă alte 25 de milioane, pe care CET trebuie să-i achite transportatorului. Asta înseamnă că s-ar putea nici căldură să nu fie la iarnă. În schimb, CET Braşov trebuie să recupereze 130 de miliarde de lei vechi, de la agenţii economici şi 148 de miliarde de lei vechi, de la asociaţiile de proprietari.

1100 de cereri de debranşare

Cel mai grav este că, din toată „afacerea”, cei care ies în pierdere sunt tot braşovenii racordaţi la sistemul centralizat. Prin ţevile a 20.000 de apartamente nu mai curge apă caldă de aproape cinci zile. De la 1 mai până acum au fost înregistrate a CET 1100 de cereri individuale de debranşare şi 43 de la asociaţiile de proprietari. Furnizorul îşi pune acum ultimele speranţe în subvenţiile care ar trebui alocate de la bugetul de stat şi de la cel local. Banii, respectiv trei milioane de lei de la Guvern şi alte trei milioane de la Consiliul Local, nu se pot aloca decât după data de 1 iulie, pentru că  fondurile pentru acest trimestru au fost epuizate.

CET nu vrea să renunţe la taxe


Cât priveşte taxele aberante de debrabşare din sistemul de termoficare CET nici nu vrea să audă de diminuări. În plus reprezentanţii unităţii susţin cu senitătate că birurile nu au crescut foarte mult, aproximativ cu 30 lei. În  ceea ce priveşte taxa de urgenţă de 1200 de lei, repzentanţii CET sunt de părere că braşovenii nu trebuie să se debranşeze de urgenţă. Au uitat însă să spună că în caz contrat omul trebuie să aştepte nu mai puţin de 45 de zile.

Interpelare amânată

Consiliul de Administraţie al CET-ului a convocat pentru joi Adunarea Generală a Acţionarilor, pentru a dezbate problemele companiei. În plus, la adunare va fi prezent şi consiierul local Adrian Atomei, care va face o înterpelare privind taxele de debranşare aberante practicate de CET. Intervenţia trebuia făcute ieri în Consiliul Local, dar a fost amânată pentru joi.  „Dacă interpelarea mea nu va avea nici un efect voi face una scrisă şi multe alte demersuri, pentru a elimina această problemă”, a spus Adrian Atomei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite