Braşov: VIDEO / România riscă sancţiuni severe din partea UE pentru lipsa custozilor la ariile protejate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: VIDEO / România riscă sancţiuni severe din partea UE pentru lipsa custozilor la ariile protejate
Braşov: VIDEO / România riscă sancţiuni severe din partea UE pentru lipsa custozilor la ariile protejate

Împotriva ţării noatre ar putea fi declanşată procedura de sancţionare deoarece nu şi-a respectat în totalitate obligaţiile asumate prin tratatul de aderare la UE în privinţa protejării mediului.

România pare că a uitat obligaţiile pe care şi le-a asumat prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană în privinţa politicilor de protecţie a mediului, făcând o serie de greşeli impardonabile sau, în alte cazuri, nefăcând absolut nimic din ceea ce promisese. Astfel s-a ajuns la situaţii aproape incredibile: la presiunile UE, în România s-a înfiinţat, chiar la Braşov, o Agenţie Naţională care să se ocupe de gestionarea problemelor legate de ariile protejate, dar care nu a funcţionat nici măcar o zi.
Un alt exemplu se referă la administrarea ariilor protejate. Deşi statul ar fi trebuit să se îngrijească de numirea unor custozi, la aproape trei ani de la aderarea României la UE s-a ajuns în situaţia în care doar opt dintre cele 32 de zone protejate de pe raza judeţului Braşov sunt date în custodia cuiva.

De asemenea, potrivit Directivelor Habitate şi Păsări, ţara noastră s-a angajat să desemneze un procent din teritoriu ca fiind „arie protejată“, însă acest lucru nu s-a întâmplat decât în parte. „În 2007, în ţara noastră au fost desemnate câteva zone ca fiind arii protejate, respectiv situri Natura 2000. De atunci, însă, nu s-a mai făcut nimic: iar luna trecută, pe cale de consecinţă, a început să se vorbească despre declanşarea împotriva României a procedurii de sancţionare. Abia acum câteva zile Ministerul Mediului a dat un anunţ public prin care iniţiază demersuri pentru înfiinţarea de noi situri“, ne-a declarat Dan Ionescu, coordonatorul Sucursalei Braşov a Societăţii Ornitologice Române.

VIDEO - Aria Protejata de la Podu Olt



„Nu vom avea ce raporta“

La fiecare patru ani, statele membre ale UE trebuie să prezinte un raport referitor la monitorizarea speciilor ce trăiesc în ariile protejate, iar potrivit lui Dan Ionescu, „noi nu vom avea ce raporta. În România aceste situri Natura 2000 sunt protejate doar pe hârtie: nu au custozi, nu au administratori, nu au planuri de management, nu are cine să facă monitorizare. Sunt state importante, precum Germania, Olanda sau Polonia împotriva cărora s-au declanşat procedurile de sancţionare fiindcă nu şi-au respectat obligaţii chiar mai puţin importante decât cele de care nu ne-am preocupat noi“.
Acuzele aduse României vor fi agravate de faptul că nu a înfiinţat Agenţia Naţională pentru Ariile Protejate, fapt care, în contextul arătat, a lăsat Agenţiile de Protecţie a Mediului şi comisariatele Gărzii de Mediu din teritoriu să se ocupe de aceste probleme.  

Statul, neinteresat de custozi

Deşi trebuia să se ocupe de desemnarea custozilor ariilor protejate, Guvernul nu s-a arătat interesat de această problemă. La ora actuală, statul nu alocă niciun leu, în mod direct, pentru cei ce au luat diverse zone în grijă. Din această cauză, cei care vor să se implice în aceste activităţi trebuie să o facă strict cu fonduri proprii.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite