Urşii de la Zărneşti îşi aşteaptă părinţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În rezervaţia Libearty trăiesc 62 de urşi. Foto. „Asociaţia Milioane de Prieteni“
În rezervaţia Libearty trăiesc 62 de urşi. Foto. „Asociaţia Milioane de Prieteni“

Oricine doreşte să adopte un urs poate să facă acest lucru telefonic sau prin email, pe durata unui an. Până acum au fost adoptaţi opt urşi.

Urşii pot fi adoptaţi de iubitorii de animale din ţară şi din străinătate contra unor sume de bani, care vor fi folosite de administratorii rezervaţiei pentru a hrăni animalele şi pentru a le oferi acestora cele mai bune condiţii de viaţă.

„Adopţia unui urs înseamnă angajarea faţă de un urs de a-lingriji pe o perioadă de cel puţin un an, trimiţând o sumă de bani lunar, care îi va acoperi total sau parţial cheltuielile lunare. Suma trebuie să fie de minim 5 euro", a spus preşedinta Asociaţiei „Milioane de Prieteni", Cristina Lapis, administratorul rezervaţiei de urşi.

„Părinţii adoptivi" primesc la schimb un certificat de adopţie, însoţit de poza ursului şi de întreaga sa poveste de viaţă. Totodată, ei vor primi lunar veşti prin e-mail despre „copiii" lor de la administratorii rezervaţiei. În funcţie de suma donată, iubitorii de animale mai primesc vizite gratuite în Rezervaţia de la Zărneşti sau suveniruri cu valoare sentimentală.

Adopţii internaţionale la Zărneşti

Prima adopţie a unui urs avut loc în 29 decembrie 2010 şi până acum opt urşi şi-au găsit „părinţi adoptivi" din Romania, dar şi din Germania, Marea Britanie şi Franţa. Suma medie pe care ei o plătesc lunar pentru „copiii" lor este de 40 de euro.  

Click pe imagini pentru fotogalerie cu urşii din rezervaţia Libearty

Foto: Stelian Grajdan

„Cel mai iubit este Max, după care urmează Mura, Cristi şi Lydia, Odi, Misha şi Sophia. Însă nici Maya nu a fost dată uitării. Chiar dacă ea nu mai este printre noi primim bănuţi şi în amintirea ei, bănuţi de care se bucura bineînţeles ursuleţii care trăiesc fericiţi acum în rezervaţie. Au fost câţiva părinţi care au venit deja în vizită şi le-au adus şi dulciuri, însă sunt părinţi şi din străinătate care încă nu au reuşit să vină în România să-şi vadă copiii. Totodată, au fost persoane care au fost mai întâi în vizită la Rezervaţie şi abia după aceea s-au decis să adopte un urs", a mai spus Cristina Lapis.

Cel mai iubit urs este orb

Ursul Max, cel care a fost adoptat de mai multe ori, este un mascul impozant, care a fost capturat când era doar un pui, în 1997. El era folosit ca atracţie turistică în Sinaia, unde „proprietarul" său câştiga bani din fotografierea turiştilor în compania lui Max, pe care îl ţinea legat de balustrada aleii care duce la Castelul Peleş. Max a fost maltratat ani de zile, dar a fost salvat în 2006 şi adus în Rezervaţie. Atunci s-a descoperit că ursul era de fapt orb.

În 2008, o echipă de medici veterinari specialişti au încercat să-i redea vederea lui Max, dar au observat că retinele lui erau desprinse la ambii ochi şi nu au putut face nimic pentru a-l vindeca. Deşi este orb, în 2008 Max a fost eliberat într-un ţarc mic, împădurit, şi se foloseşte de miros şi auz pentru a se orienta. Acum duce o viaţă liniştită pe bucata lui de pădure, o suprafaţă de un pogon plin de copaci şi tufişuri unde îşi are de asemenea, iazul şi bârlogul lui.

Click pe imagini pentru fotogalerie cu urşii Maria şi Marko

Relocare ursi

În momentul de faţă, la rezervaţia „Libearty" de la Zărneşti sunt 62 de urşi. Costul menţinerii rezervaţiei şi a îngrijirii acestora se ridică la 23.000 de euro pe lună, ceea ce înseamnă că îngrijirea unui singur urs ajunge la 400 de euro pe lună.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite