Braşov: Ofertă educaţională de criză la Universitatea „Transilvania”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studentii braşoveni vor plăti taxe de şcolarizare mult mai mari, dar cei cu probleme sociale vor avea parte de reduceri de până la 50% din taxă sau  vor fi absolviţi de achitarea ei.

Hotărârea a fost luată în urma solicitărilor repetate de amânare din partea studenţilor fără posibilităţi materiale. Totuşi, din acest an, studenţii vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar. Nivelul taxelor a fost majorat din cauza creşterii costurilor la utilităţi, a majorării salariilor personalului şi  a scumpirii  consumabilelor. 

Locuri mai puţine

Oferta Univeristăţii „Transilvania” este mult mai săracă în privinţa programelor de licenţă. Numărul locurilor este cu aproape 500 mai mic, faţă de anul trecut. Cele mai costisitoare studii sunt cele din domeniul artei, iar cele mai ieftine simt în domeniul forestier. „Comparativ cu taxele percepute în centrele universitare din ţară, ne situăm pe o poziţie de mijloc. Nu avem nici taxe foarte mici, dar nici insuportabile. Trebuie punctat că avem o politică de acoperire a cheltuielilor şi nu una de a scoate profit. Acolo unde apar probleme pe parcursul anului, Biroul Senatului acordă scutiri de taxe. Nu se poate pune problema de exmatriculări, decât în condiţiile în care studentul nu participă la nicio activitate”, a spus Ioan Vişa, rectorul Universităţii Transilvania.

Taxe „grele”
Taxele anuale de şcolarizare sunt achitate anual de către studenţi în tranşe, iar cuantumul este stabilit de fiecare facultate. Cele mai „grele” taxe sunt percepute la specializările Facultăţii de Muzică, studenţii trebuind să plătească o taxă de 5000 de lei pe an. La Facultatea de Medicină, programul de licenţă costă 3.000 de lei pe an. La Facultatea de Inginerie, taxa are un cuantum de 2.800 de lei. Cele 16 facultăţi ale Universităţii oferă 5.190 de locuri, dintre care, 2.800 sunt fără taxă şi 2.390 cu taxă. Alte 1.160 de locuri sunt oferite pentru învăţământul la distanţă, în cazul studiilor de licenţa. Pentru masterat sunt disponibile 75 de locuri fără taxă şi 505 cu taxă. Pentru masteratul Bologna sunt scoase la concurs 1.153 de locuri fără taxă şi 1.281 cu
Rectorul Ioan Vişa spune că 65% dintre studenţii Universităţii “Transilvania” studiază pe locurile bugetate.

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite