Un braşovean e pe cale să „demoleze“ jocurile piramidale, la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul s-a luptat timp de 12 ani cu sistemul juridic din România, fără să primească însă răspunsul dorit. Marian State a ajuns în această situaţie după ce a intrat într-un joc piramidal gen „Caritas" şi a pierdut 7.100 de mărci germane.

Marian State (44 de ani) a ajuns să se lupte cu sistemul juridic din România după ce, în 1996, a intrat într-un joc piramidal. Voria să-şi cumpăre o garsonieră. „Prietena mea avea un coleg de serviciu care ne-a spus să împrumutăm unei firme o sumă de bani, pentru o lună, iar la final vom primi atât banii cât şi dobânda aferentă. Am fost de acord fiindcă ne mai trebuiau bani pentru garsonieră. I-am dat acelui coleg 7.100 de mărci germane, iar el îşi lua comison de 10% din suma băgată în joc", povesteşte Marian State.

După o lună şi-a primit banii, plus dobânda, şi a intrat în joc a doua oară. Din nefericire, reprezentanţii societăţii beneficiare nu au mai putut restitui banii, păgubind, în total, 217 braşoveni.

Prejudiciul total a fost de circa 2,5 miliarde de lei vechi, 1.400 de dolari şi 1.000 de mărci germane. Reprezentanţii societăţii au fost condamnaţi, în 2000, la 2 ani şi 6 luni, respectiv 2 ani de închisoare pentru înşelăciune. Instanţa a dispus şi despăgubirea participanţilor la joc, dar nimeni nu şi-a recuperat banii.

S-au sustras acte din dosar

Marian State nu s-a lăsat şi a vrut să fie tras la răspundere şi cel care l-a atras în joc, respectiv colegul prietenei lui. Procurorii au dispus însă neînceperea urmării penale, aşa că Marian State a făcut mai multe plângeri împotriva rezoluţiei magistratului. Instanţa a apreciat că parchetul a soluţionat cauza în mod corect.

Situaţia s-a schimbat însă când Marian State a găsit nişte înscrisuri prin care se atestă că acel complice a avut calitate de învinut în dosar, dar actele dispăruseră şi în locul lor erau doar cele prin care procurorul dispusese neînceperea urmăririi penale.

„Am depus plângere pentru comiterea infracţiunii de reţinere sau distrugere de înscrisuri. Prin sentinţa penală nr. 656, din 9 aprilie 2010, s-a stabilit că de la dosar lipseşte procesul verbal de începere a urmăririi penale şi ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale. Astfel, Parchetul trebuia să dea, eventual o soluţie de scoatere de sub urmărire penală şi nu de neîncepere", afirmă Marian State. Sentinţa a venit însă prea târziu: fapta s-a prescris, motiv pentru care plângerea lui a fost respinsă ca nefondată.

În consecinţă, braşoveanul îşi caută dreptatea la CEDO. „Vreau să-mi recuperez banii şi acel complice la înşelăciune să fie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut", declară Marian State.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite