Braşov: Hiroko Uchimura le dezvăluie braşovenilor secretele limbii japoneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Hiroko Uchimura le dezvăluie braşovenilor secretele limbii japoneze
Braşov: Hiroko Uchimura le dezvăluie braşovenilor secretele limbii japoneze

Şi-a început cariera de profesor în România la Şcoala Naţională de Studii Politice. La Braşov a revenit după zece ani şi spune că este îndrăgostită de tradiţiile cetăţii de la poalele Tâmpei. A predat limba japoneză pentru străinii din peste 30 de ţări.

Profil

NĂSCUT: 4 februarie 1975, Tokyo
STUDII: Masteratul de Limbi Străine, Universitatea din Tokyo
FAMILIE: părinţi, un frate

Hiroko Uchimura s-a născut şi a crescut în Tokyo, dar a avut ocazia să călătorească în toată lumea. Cu un talent înnăscut pentru limbile străine, şi-a definitivat studiile la Masteratul de Limbi Stăine din Tokyo. Acolo a învăţat să vorbească engleză, rusă, coreană şi arabă. La Braşov a venit prima dată acum zece ani pentru a preda limba maternă la Asociaţia Musashino de aici. „România mi se pare o ţară foarte frumoasă, iar oamenii cu care eu am interacţionat sunt foarte buni şi primitori. Mi s-a întâmplat, totuşi, pe stradă, dacă întrebam ceva să mă lovesc de răutatea lor. Unii m-au păcălit, lucru care nu se întâmplă niciodată în Japonia“, spune exotica profesoară. În schimb, dargostea ei pentru predat nu a fost ştirbită de situaţiile prin care a trecut.

Limba japoneză, o pasiune


Hiroko predă limba japoneză doar pentru străinii interesaţi de misterele ei. Cele mai multe contracte le-a avut în ţara sa, cu diferite companii care-şi instruiesc angajaţii. Spune că la Braşov cei mai interesaţi de limba japoneză sunt studenţii şi elevii de liceu. „Sunt şi persoane la vârsta marurităţii care vin la cursurile mele şi sunt foarte mulţumiţi de metodele mele. Unii dintre ei sunt elevi mai vechi, care au venit chiar şi cinci ani consecutiv, pentru a se perfecţiona. Este, practic o limbă de care te ataşezi, pentru care faci o pasiune şi te reîntorci chiar dacă ai întrerupt cursul“, mărturiseşte Hiroko.

A învăţat limba română


Hiroko a învăţat cu foarte mare interes limba română, acum zece ani, pentru a se simţi mai aproape de elevii ei şi de
prietenii pe care şi i-a făcut în Braşov şi în toată România. Timp de trei luni, a stat cu burta pe carte şi a învăţat câte cinici ore pe zi, îndrumată de un profesor român din Japonia. „Mi-a fost foarte greu, pentru că româna nu e o limbă uşoară. Învăţam chiar şi sâmbăta, pentru că era un curs intensiv. Şi acum mai am unele probleme şi uneori îmi este foarte greu să vorbesc“, mai spune Hiroko.  

Impresionată de Braşov

Micuţa profesoară este fascinată de Braşov. A avut ocazia să predea în Bucureşti şi să călătorească în Cluj, dar niciun alt oraş din România nu i-a lăsat aceeaşi impresie. „Îmi place Braşovul pentru că este echilibrat, nici foarte agitat, dar nici foarte liniştit. Sunt impresionată de arhitectura sa şi mai ales de tradiţii. De exemplu, săptămâna aceasta am băut must, lucru care nu se întâmplă în Japonia, pentru că este trimis direct la comercializare. Îmi place Braşovul pentru că viaţa aici este mai aproape de natură“, spune japoneza.

Întrebări şi răspunsuri


Cum se descurcă braşovenii la limba japoneză?
Cele mai multe dificultăţi le întâmpină la capitolul scris. Aici este şi cel mai dificil pentru ei, dar gramatica japoneză este mult mai simplă decât cea din limba română. Oricum, totul în construcţia limbii japoneze este foarte diferit. În schimb, românii pronunţă foarte bine, comparativ cu americanii sau francezii.
Ai de gând să te muţi în Braşov?
Deocamdată m-am întors în Braşov cu un contract de un an de zile pe care am de gând să-l prelungesc cu încă un an. Dar dacă voi avea ocazia să rămân aici o voi face. Este destul de greu să mă decid, mai ales că familia mea este în Tokio.
 
Ce-i place: „Îmi place foarte mult să călătoresc, să citesc şi să fiu în mijlocul prietenilor. Îmi place foarte mult Braşovul şi atmosfera din acest oraş“, mărturiseşte Hiroko.
Ce nu-i place: „Nu-mi place karaoke. 95% dintre japonezi preferă să cânte la karaoke. De obicei, când merg cu prietenii mei la karaoke, nu cânt niciodată, ci îmi place foarte mult să ascult. Cred că nu-mi place din cauză că nu am calităţi vocale“, susţine profesoara.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite