Braşov: S-a dublat numărul săracilor care primesc zahăr şi făină de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: S-a dublat numărul săracilor care primesc zahăr şi făină de la UE
Braşov: S-a dublat numărul săracilor care primesc zahăr şi făină de la UE

Creşterea numărului de beneficiari este determinată de suplimentarea categoriilor incluse în acest program al Uniunii Europene. Începând cu 8 septembrie, Consiliul Judeţean va începe distribuirea alimentelor gratuite.

Peste 54.000 de braşoveni nevoiaşi vor primi, anul acesta, făină şi zahăr de la Uniunea Europeană. Anul trecut, doar persoanele care primeau ajutor social şi pensionarii  CAP au avut dreptul la aceste ajutoare, însă mai marii Uniunii Europene au decis ca, în 2009, în acest program să fie incluşi şi şomerii, toţi pensionarii cu venituri sub 400 de lei, dar şi persoanele cu handicap grav. Astfel,  numărul persoanelor care primesc „pomana” Uniunii Europene a crescut cu aproximativ 130%, de la 22.889, cât erau anul trecut, la 54.301.

Ajutoare mai puţine

Pentru judeţul Braşov au fost alocate peste 800 de tone de făină şi 240 de tone de zahăr din stocurile de intervenţiei ale Comisiei Europene. Acestea vor fi repartizate egal tuturor beneficiarilor.Fiecare persoană nevoiaşă din judeţ, care se află pe listele întocmite de către autorităţile locale, va primi patru kilograme de zahăr şi 15 kilograme de făină. Cantitatea acordată fiecărei persoane a scăzut faţă de anul trecut, din cauza creşterii numărului de beneficiari”, a explicat Ion Ciocan, directorul adjunct al APIA Braşov.

Monitorizarea distribuţiei

Ajutoarele vor fi distribuite de către Consiliul Judeţean  începând cu data de 8 septembrie, iar acţiunea se va încheia abia la începutul lui decembrie. Cei mai mulţi nevoiaşi sunt cei care au venitul minim garantat, aproape 21.000. De asemenea, în seria categoriilor defavorizate cu un număr mare de beneficari mai intră şi pensionarii, aproape 14.200, şi persoanele cu handicap, peste 12.700. „Întocmirea listelor ţine în exclusivitate de fiecare primărie. Noi vom face controale şi vom vedea dacă s-au întocmit corect, iar dacă s-a încălcat legea sunt prevăzute chiar şi sancţiuni penale. Anul trecut, s-a întâmplat ca anumite persoane să nu fie trecute pe aceste liste, chiar dacă se încadrau, pe motiv că aveau avere”, a explicat directorul adjuinct al APIA. 

Făină românească, zahăr slovac

Făina provine de la o societate de morărit-panificaţie din România, iar zahărul de la o firmă din Slovacia. Ajutoarele sunt depozitate în cadrul societăţii „Vel Pitar”, iar de aici vor fi transportate de CJ la fiecare primărie în parte. Acţiunea de distribuire a ajutoarelor va fi strict monitorizat de APIA.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite