Turiştii englezi, „goniţi“ din Poiana Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 200 de turişti din Marea Britanie au venit la schi anul acesta, mai puţin de 10% din cifrele anilor trecuţi. S-au dus vremurile când în Poiană veneau 3.000 de turişti străini pe sezon. Ana Hotels a pierdut contractul cu tour-operatorul Thomas Cook, care aducea turişti străini în România.

Explicaţia este foarte simplă. Statul român a refuzat să plătească o subvenţie de 10 euro per turist, adus la schi în România. Astfel că, Thomas Cook s-a reorientat. I-a dus pe englezi la Bansko, în Bulgaria.

Ministerul Turismului şi Dezvoltării Durabile a refuzat să acorde subvenţia de 10 euro, în condiţiile în care ajutorul este acordat în mai multe ţări occidentale.

Toate încercările celor de la Ana Hotels de a convinge ministerul că face o greşeală au eşuat. Răspunsul a fost unul dezamăgitor: subvenţia s-ar fi putut acorda doar dacă Thomas Cook ar fi mers la mai multe hoteluri din Poiană.

Am încercat să discutăm cu cei de la Ministerul Turismului, dar ne-au spus că nu pot acorda subvenţie pentru că Thomas Cook aduce turiştii doar într-un singur hotel. Toate acestea, în condiţiile în care cei de la Thomas Cook au fost, prin anii '90, şi pe Valea Prahovei şi la Predeal, dar cel mai mulţumiţi au fost de serviciile oferite de noi. Ne pare rău că acum suntem tributari faptului că am făcut o treabă bună şi am menţinut relaţia cu un tour-operator important, care ne alegea pentru servicii ieftine şi de calitate", a declarat, pentru Adevărul de Seară, Emil Fărcăşanu, şeful monitorilor de schi din Poiana Braşov.

Cât pierde statul român?

În ultimii 15 ani, Ana Hotels a reuşit să păstreze relaţia cu operatorul de turism Thomas Cook. Practic, preţurile atractive, dar şi profesionalismul monitorilor de schi îi determinau pe străini să se reîntoarcă în Poiană, în fiecare an.

Potrivit cotidianului Jurnalul Naţional, România pierde din „exilul" englezilor la bulgari 300.000 de euro doar din TVA. Pentru serviciile plătite de fiecare turist TVA-ul era de 100 de euro. Dacă statul român ar fi plătit subvenţia, rămânea cu 90 de euro/turist.

În plus, fiecare turist mai lăsa 100 de euro în Poiana Braşov, pe suveniruri şi bere românească. Bani care acum merg la bulgari, unde sunt 2.000 de turişti englezi pe săptămână. Înmulţit cu 100 de euro, înseamnă 200.000 de euro pierduţi de statul român, săptămânal.

În sezoanele trecute, în Poiana Braşov, veneau la schi, în medie, 3.000 de turişti englezi. Pentru lecţii de schi şi cazare, tuirştii englezi plăteau între 300 şi 500 de lire pe sejur.  „Eram singura destinaţie în care se făcea turism organizat, în vremuri de criză“, a mai spus Emil Fărcaşanu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite