Turismul la negru relansează economia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 1989, una dintre temele preferate de guvernanţi este eliminarea corupţiei şi a evaziunii fiscale. Iar din „trânta" asta cu toate relele societăţii, politicienii se trezesc năduşiţi în fiecare dimineaţă, iar economia „subterană" cunoaşte o creştere reală de la un an la altul.

Probabil aceasta este creşterea economică de care ne tot vorbeşte premierul Boc, când anunţă instituirea de noi taxe, impozite şi disponibilizări.

Pe Valea Prahovei, la Predeal, Poiana Braşov sau în zona agroturistică Bran-Moeciu-Fundata funcţionează, de foarte mulţi ani, sute de pensiuni declarate case de vacanţă. „La negru". Aceasta este superofertă de Crăciun şi Revelion pentru românii „ciuruiţi" nonşalant de Guvernul prezidenţial Băsescu.

S-a ajuns la situaţii de-a dreptul halucinante. Şeful de la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor din Braşov a făcut un test. A pus mâna pe telefon şi şi-a „rezervat" câteva camera la o pensiune de trei margarete. A ajuns acolo, a cerut factură. I s-a spus să stea liniştit, că i se aduce una din vecini...  Şi nu este vorba despre un caz izolat: Au fost luate în vizor vreo 300 astfel de pensiuni doar în zona amintită. Iar dacă mai adăugăm câteva sute la malul mării şi alte mii din alte colţuri ale ţării, vedem măsura exactă a unei mici părţi din economia subterană.

Pe de altă parte, turismul „pe bune" gâfâie. Gradul de ocupare este mic, preţul serviciilor este mare, determinat de o fiscalitate care a luat-o razna. Şi, evident, „organele" tot la hotelierii legali vin cu controale sau cu săru'mâna pentru ceva camere rezervate „moca" pentru şefii de la Bucureşti.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite