Braşov: Vlad Totoianu „sapă“ în istorie pentru a ne reda identitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Vlad Totoianu „sapă“ în istorie pentru a ne reda identitatea
Braşov: Vlad Totoianu „sapă“ în istorie pentru a ne reda identitatea

A descoperit până acum zece situri de interes istoric în Braşov, dar nu vrea să se oprească aici. El este creatorul conceptului de turism arheologic şi visează să aducă istoria mai aproape de braşoveni.

Profil

Născută: 12 decembrie 1977, Braşov
Profesia: medic
Educaţie:
Facultatea de Medicină, Braşov
Familie:
căsătorit

Toată aventura arheologică a lui Vlad Totoianu a început de la un eveniment nefericit: în 2003 a pierdut o persoană dragă, din generaţia sa şi a realizat că viaţa este plină de efemeritate şi că trebuie să lupte pentru a lăsa ceva în urma sa. „Mă plimbam ca să mă adun prin munţii Poienii Braşovului şi atunci am făcut prima mea descoperire: aşezarea fortificată de la Piatra Corbului, care s-a dovedit a fi din epoca fierului”, îşi aminteşte Vlad. În acel moment, viaţa tânărului s-a schimbat complet.

Turism arheologic

Însetat de cunoaştere, Vlad a reuşit să atragă atenţia asupra bogăţiei istorice a Braşovului atât autorităţilor locale, cât şi celor centrale, dar şi muzeelor de istorie din ţară, prin descoperirea a zece situri arheologice de mare interes. Pentru a evita procedura clasică, adică trecerea descoperirilor într-un catastif uitat, Vlad face eforturi ca aceste situri să se bucure de notorietate. „M-a frapat necunoştinţa braşovenilor şi mai ales ignoranţa autorităţilor locale faţă de aceste descoperiri. Cele mai multe au fost făcute cariere. Când am propus ca aceste situri să fie obiective turistice şi să se sape în prezenţa vizitatorilor, lucru absolut normal în Europa, am întâmpinat obiecţii”, povesteşte Vlad.

Descoperiri importante

Cea mai importantă descoperire făcută de Vlad este fortificaţia gigantică din Bunloc şi Săcele. Acum un an, tânărul a înfiinţat Asociaţia Română pentru Turism Arheologic prin intermediul căreia se fac demersuri pentru finanţarea unor cercetări arheologice în ceea ce priveşte vestigiile din România. „S-au dat finanţări cu grămada pentru săpăturile arheologice, dar în zadar. Consider că în momentul de faţă suntem un zero barat în ceea ce priveşte promovarea adevăratelor valori ale României“, spune el. Scopul asociaţiei înfiinţate de Vald împreună cu şase prieteni la fel de pasionaţi este de a fi nodul de comunicare dintre autorităţile locale, operatorii de turism şi braşoveni. „Practic, ne dorim să refundamentăm identitatea noastră, ca popor“, mărturiseşte Vlad.

Situri de văzut

Repertoriul Arheologic Naţional este mai bogat cu trei situri de importanţă istorică, descoperite de Vlad Totoianu: Dealul Bunloc, Dealul Tătarilor şi fortificaţia Ciocleanu. Tânărul îşi doreşte acum să includă descoperirile în circuitul turistic al Braşovului şi să reuşească să le marcheze cu drapelul României, aşa cum se întâmplă în toate ţările din Europa. „Cred că acesta este un gest de asumare a unei identităţi“, spune Vlad.

Întrebări şi răspunsuri:

Cine ţi-a insuflat pasiunea pentru istorie?


Apetitul pentru informaţii de acest gen mi l-a deschis profesorul meu de latină din liceu, el m-a încurajat să merg la Arhivele din Braşov să fac cercetări. Fiind născut în Schei, bineînţeles că bunicul meu mă ducea în braţe prin păduri.

Care sunt aspiraţiile tale legate de aceste descoperiri?

Idealul meu ar fi să existe turşti pe locurile acestea, să văd taţi care-şi aduc fiii de mână să le vadă. Eu sigur am ce să le arăt copiilor mei. Trebuie ca fiecare să-şi pună întrebarea asta: ce arăt copiilor din ţara mea? Îţi ştii ţara îndeajuns, îţi cunoşti identitatea?

Ce-i place

„Îmi place foarte mult că în România încă mai poţi face multe descoperiri, adică sunt multe locuri neexplorate. Îmi plac autorii români, geniul românesc şi limba română, care cred că exprimă cel mai bine spiritul românesc“, spune Vlad.

Ce nu-i place

„Nu-mi place pierderea de timp. Timpul este o resursă care se pierde la greu în România, fapta se pierde la greu. Ne pierdem în vorbe, motivaţii şi scuze şi nu facem nimic“.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite