Tot mai mulţi copii sunt abuzaţi fizic sau sexual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul celor care au trecut prin astfel de experienţe a crescut în 2011 cu peste 24% faţă de 2010. În paralel, a crescut şi numărul de copii care comit infracţiuni.

Tot mai mulţi copii din judeţul Braşov cad victimă abuzurilor fizice, emoţionale sau sexuale. Anul trecut, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) au fost primite 143 de sesizări cu privire la faptul că 198 de copii au fost abuzaţi. Statisticile arată că în anul 2011 a avut loc o creştere cu 24,35% a copiilor abuzaţi, raportat la anul 2010, când s-au primit 115 sesizări privind un număr de 170 de copii. Cea mai mare creştere a abuzurilor a fost în zona minorilor exploataţi sexual, respectiv 50%, a celor abuzaţi sexual, 30,77% şi a minorilor neglijaţi, 29,42%.

„În peisajul abuzurilor sesizate în 2011 a existat şi un aspect pozitiv, în măsura în care s-a observat o uşoară scădere faţă de 2010 a cazurilor de copii abuzaţi emoţional", a declarat directorul DGASPC Braşov, Virginia Martin.

Avem tot mai mulţi hoţi

O creştere destul de mare s-a înregistrat şi în ceea ce priveşte delincvenţa juvenilă. Astfel, tot mai mulţi copii ajung să comită infracţiuni, predominant fiind furtul calificat. Specialiştii din cadrul DGASPC au instrumentat 149 de dosare cu copii care au săvârşit o infracţiune, dar nu răspund penal din cauza vârstei şi cu copii care au un comportament deviat, în creştere cu 15,15% faţă de 2010. „Dintre cele 149 de cazuri, 83 s-au referit la copii care au săvârşit o faptă penală şi nu răspund penal, în creştere cu 50,91% faţă de anul precedent. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în cazul infracţiunilor de furt calificat şi tentativă la furt calificat. Spre deosebire de 2010, în 2011 au ajuns în atenţia specialiştilor DGASPC şi două cazuri de minori acuzaţi de omor, respectiv ucidere din culpă", a mai spuS Virginia Martin.

Cazuri multe, angajaţi puţini

O altă veşte proastă este lipsa de personal cu care se confruntă instituţia, în condiţiile în care numărul de cazuri aflate în lucru a crescut cu 25%. Astfel, în 2011, DGASPC a avut în lucru aproximativ 25.000 de cazuri,, în condiţiile în care în instituţie au mai rămas 899 de angajaţi, cu 10% mai puţini decât în 2010. Totodată, 15% dintre asistenţii maternali au părăsit sistemul, în condiţiile în care numărul copiilor cu măsură de plasament la un asistent maternal a rămas acelaşi. În consecinţă, la ora actuală toţi asistenţii maternali au în îngrijire cel puţin doi copii. Situaţia este destul de gravă în condiţiile în care în 2011, numărul mamelor minore care şi-au abandandonat copii în spitale a crescut de patru ori, iar copii până în 2 ani care nu pot fi reintegraţi în familie ajung în grija acestor asistenţi maternali.  

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite