Braşov: Sorin Toarcea este purtătorul de cuvânt pasionat de ceaiuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Sorin Toarcea este purtătorul de cuvânt pasionat de ceaiuri
Braşov: Sorin Toarcea este purtătorul de cuvânt pasionat de ceaiuri

De 15 ani, Sorin Toarcea bea zilnic doi-trei litri de ceai. Preparat de el, cu ingrediente alese cu grijă şi după anumite reguli.

Profil
Născut:
16 mai 1976, în Braşov, jud. Braşov
Studii: Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi
Ocupaţie: purtător de cuvânt al Primăriei Braşov
Familie: căsătorit, un copil

Sorin Toarcea îşi petrece mare parte din timpul zilei la serviciu, într-un birou al Primăriei Braşov, devenind, cel puţin pentru reprezentanţii presei, un fel de „instituţie”. Cu toate acestea încearcă să nu-şi neglijeze şi celelalte pasiuni din viaţa sa: ceaiul, Dinamo, câinii, cititul şi, cea mai importantă, fiica sa, Sara, de doi ani şi jumătate.

Cine intră în biroul lui Sorin Toarcea nu poate să nu remarce cel puţin două lucruri: cutiile de ceai şi însemnele dinamoviştilor. Sunt pasiunile sale „publice”. Fiica sa este, după cum spune el, „refugiul meu, nu doar copilul. Sara este mai mult decât o pasiune, aşa că şi atunci când plânge mă relaxează”. Despre acest ultim subiect vorbeşte mai rar şi doar dacă este întrebat.  În schimb, „ceremonialul” ceaiului din birou şi evoluţia dinamoviştilor pot fi dezbătute mai pe larg.

Ceaiul se prepară după un anumit ritual

Şi-a descoperit plăcerea de a prepara şi de a bea zilnic ceai, în facultate. „Aşa cum alţii consumă cafea sau alcool, eu beau ceai. Am vrut să renunţ, iar vreo două-trei zile chiar mi-a fost rău, aşa că am revenit. Pe atunci, însă, beam doar ceai negru. Toată bursa se ducea pe cărţi şi ceai”, ne-a spus Sorin Toarcea.

Are tabieturile şi amintirile sale despre ceai, iar când abordezi cu el acest subiect trebuie să pleci de la premisa că pentru Sorin licoarea de plante nu este doar „o băutură”. Regulile lui spun că recipientul în care prepari ceaiul trebuie mai întâi încălzit, trebuie folosite doar cantităţi şi durate de timp exacte. Din fiecare ţară în care merge îşi aduce ceai, iar într-o berărie din Chişinău a reuşit să-şi enerveze comesenii cu numărul de ceşti comandate în timpul unui meci de fotbal. „Mă bucur că şi Sarei a început să-i placă ceaiul”, ne-a spus Sorin Toarcea.

„Nu am antipatii, doar dezamăgiri”
Deşi nu este un fan înrăit, recunoaşte că suferă pentru Dinamo. Mai ales în aceste zile, când despre echipa de fotbal nu se vorbeşte frumos. „Dinamo a fost echipa mea de suflet de când eram mic. Chiar dacă o vreme scurtă am simpatizat cu echipa frumoasă a Craiovei, din anii 80. Nu sunt un disperat după fotbal, dar, când eram în liceu şi echipa a terminat campionatul pe locul şase, am plâns de nervi. Dinamo este acum o suită de dezamăgiri şi speranţe”, precizează Toarcea.
În fiecare zi face ceea ce mulţi oameni refuză: intră în contact cu zeci de ziarişti. Susţine că nu are simpatii sau antipatii pentru unii sau alţii, indiferent de instituţia media reprezentată:  „Nu am antipatii, doar dezamăgiri. Nu înţeleg, însă, cum vor să facă presă unii patroni”.

Ce-i place:
„Deşi ar putea părea fals, chiar îmi place munca mea, mai ales fiindcă o fac cu şi din pasiune. Este foarte important pentru mine să-mi beau ceaiurile mele şi să mă joc măcar o jumătate de oră pe zi cu fetiţa mea. Simpatizez foarte mult clubul Dinamo, mă bucur sau sufăr şi pentru echipa de fotbal şi pentru cea de handbal sau rugby.“

Ce nu-i place:
„Nu-mi place falsitatea oamenilor. Şi nu-mi plac nici cei care pretind sau care vor să lase impresia că deţin adevărul absolut. Nu-mi place nici dezinteresul tuturor faţă de ceea ce înseamnă protecţia mediului: suntem absolut  inconştienţi în privinţa viitorului copiilor noştri.“

 Întrebări şi răspunsuri:
Ce-aţi simţit când aţi văzut cum suporterii dinamovişti au rupt gardul şi au intrat pe teren?

S.T.: Am simţit că oricum nu mai contează: calificarea este pierdută. Joi seară, jucătorii nu au fost demni de numele lui Dinamo, iar acest lucru a produs acea răbufnire a spectatorilor. Am trăit aceeaşi senzaţie ca atunci când nişte protestatari din Braşov au răsturnat cu roţile în sus maşina unui om nevinovat.

S.T.: Care a fost cel mai greu moment din activitatea de purtător de cuvânt?
Cele mai dificile momente sunt acelea în care prezinţi o situaţie reală, iar apoi unii ziarişti sunt total dezinteresaţi să arate adevărul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite