Terasele din centrul Braşovului, „reduse la tăcere“ de edili. Tu ce părere ai?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizionarea meciurilor la terasă va rămâne doar o amintire pentru braşoveni. Foto: Arhivă
Vizionarea meciurilor la terasă va rămâne doar o amintire pentru braşoveni. Foto: Arhivă

Din primăvară, patronii care aleg să scoată mesele şi umbreluţele în faţa localului nu mai au voie să amplaseze în respectivul spaţiu televizoare şi nici măcar să pună muzică.

Braşovenii care s-au obişnuit să vadă meciurile la terase trebuie să-şi ia adio de la acest lucru, fiindcă edilii au aprobat un nou regulament în ceea ce priveşte comerţul stradal. Astfel, terasele vor funcţiona maximum până la ora 22.00, iar nerespectarea acestor prevederi impuse de edili se poate sancţiona cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, dar şi revocarea abonamentului de ocupare a domeniului public sau chiar dezafectarea terasei. „Noile propuneri au fost făcute pentru o reglementare cât mai clară şi eficientă a activităţii de comerţ stradal,  în mod special de amplasare a teraselor sezoniere", se precizează în raportul de specialitate care a stat la baza noului act normativ.

Măsurile impuse de edili nu sunt privite cu ochi bun de patronii restaurantelor din centrul oraşului, care se tem că o să-şi piardă clientela. În special atunci când erau meciuri de fotbal importante, locurile la terasă se ocupau doar pe bază de rezervare „Eu sunt de părere că un oraş turistic trebuie să fie animant. Am impresia că, pe zi ce trece, Braşovul devine un oraş tot mai rece. Dacă tot ni se dau spaţii pentru închiriere, nu cred că ar fi normal să ne constrângă să nu avem muzică", ne-a declarat Camelia Bayer, administratorul unuia dintre pub-urile de pe strada Republicii.

Regulament adoptat pe ascuns?!

Sunt şi mulţi patroni, care sunt reţinuţi în declaraţii, fiindcă se tem ca nu cumva să rămână fără autorizaţii, mai ales că, susţin aceştia, nu au fost consultaţi înainte de a se vota regulamentul în Consiliul Local. „Taxele sunt deja mari şi nu este normal să fie impuse astfel de restricţii. Este o măsură destul de absurdă şi regulile impuse sunt mai restrictive decât în alte ţări europene", ne-a spus sub protecţia anonimatului directorul unui restaurant din centrul vechi.

Nici braşovenii, nu sunt de acord cu prevederile noului regulament. „Eu cred că astă-vară muzica a fost la un volum de bun-simţ pe terase, cât să creeze o atmosferă plăcută. Chiar nu-i înţeleg pe cei de la Primărie de ce dau atunci avize pentru diferite concerte zgomotoase, iar două boxe la o terasă ar deranja", consideră Alex Leonte, care este de profesie agent de vânzări.

Atribuire prin licitaţie

În situaţia în care există două sau mai multe solicitări de ocupare al domeniului public sau privat al municipiului Braşov, pe acelaşi amplasament, în vederea amenajării de terase sezoniere, spaţiul urmează a fi atribuit prin licitaţie publică, în cazul în care solicitanţii nu cad de acord. De asemenea, subînchirierea acestor spaţii va fi strict interzisă, iar agenţii economicii care solicită prelungirea abonamentului de ocupare a spaţiului pentru terasă trebuie să depună cererea, cu cel puţin 15 zile înainte de expirarea duratei pentru care s-a eliberat abonamentul.

,,În cazul în care se constată că agenţii economici care deţin abonamente de ocupare a domeniului public nu achită suma datorată potrivit abonamentului emis până la sfârşitul lunii, pentru luna următoare, abonamentele vor fi transmise Direcţiei Fiscale Braşov în vederea recuperării debitelor neachitate, amplasamentele urmând a fi dezafectate", se precizează în noul Regulament de desfăşurare a comerţului stradal în Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite