Teodor Laslo, braşoveanul îndrăgostit de pescuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pescuieşte din copilărie şi nu ar putea să trăiască fară pasiunea sa. Nu ratează nicio ocazie de a-şi „înfrunta adversarii" şi îşi foloseşte toate economiile pentru a îşi cumpăra cele mai performante „arme".

Teodor Laslo spune că pescuitul este viaţa sa. Indiferent de anotimp, braşoveanul este o prezenţă obişnuită a bălţilor din zonă. „Pescuiesc de când mă ştiu. Când eram copil, improvizam tot felul de undiţe şi eram foarte mândru când reuşeam să prind ceva cu ele. Făceam cârlige din ace de gămălie şi foloseam nuiele de alun, pe post de băţ", îşi aminteşte bărbatul.

Începând cu anii '80, Teodor Laslo a trecut în categoria pescarilor profesionişti. Bărbatul a început să îşi cumpere cele mai performante truse de pescuit şi să participe la concursuri de profil. Braşoveanul merge în Delta Dunării de câteva ori pe an. În plus, nu ratează nicio partidă de pescuit pe bălţile din apropiere.

„Locul ideal pentru pescuit este Delta. La Jurilovca am reuşit să prind şi cea mai mare captură a mea, un crap de 14 kilograme, acum doi ani. Nu înseamnă că nu se prind peşti mari şi pe Olt. Avem suficiente locuri de pescuit şi în zonă", este de părere bărbatul.

Momeala este arma secretă

Braşoveanul spune că fiecare peşte are momeala lui. Cel mai mare secret este, de fapt, prepararea diveselor momeli.

„Momeala trebuie preparată în funcţie de apă şi de peşte. Mâncarea nu este aceeaşi pentru toţi peştii. Mirosurile sunt foarte importante ca să ademeneşti prada. Există momeală cu miros de scoică sau de căpşuni. Se folosesc porumbul şi mămăligă, dar şi râme sau lipitori", explică bărbatul.

Împătimitul pescar este şi un bucătar adevărat. Mâncărurile de peşte sunt specialitatea sa, iar fiecare fel de mâncare are câte un mic secret. „Fac de toate, borş de peşte, saramură şi toate celelate preparate din peşte. Păstrăvul este preferatul meu. Este un peşte extrem de gustos", spune pescarul.

Tot păstrăvul este şi captura preferată a braşoveanului. „Păstrăvul este un adversar redutabil. Trebuie să fie linişte deplină şi să ai grijă să nu produci nici măcar umbră pe apă. Păstrăvul se sperie foarte uşor şi este foarte ager", mai spune omul.

Teodor Laslo recunoaşte că pasiunea sa este destul de costisitoare şi este de părere că un pescar se respectă doar dacă ţine pasul cu noutăţile din domeniu.

„Am zeci de undiţe. Îmi cumpăr în fiecare an. Pescuitul este o pasiune costisitoare. Preţul unei mulinete bune pleacă de la 1.000 de lei, iar un set complet este alcătuit din trei undiţe pentru fiecare tip de pescuit. Dacă facem un calcul, ajungem la sume destul de mari", apreciază bărbatul. Chiar şi aşa braşoveanul spune că nu ar renunţa la pescuit pentru nimic în lume.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt secretele unei capturi pe cinste?

Nu poţi să ai pretenţia să prinzi mult peşte numai din noroc. Există şi şansă, însă aceasta trebuie să fie dublată de ştiinţă. De aceea există undiţe speciale şi momeli diferite. Dacă există secrete, acestea se leagă de cum prepari momeala, iar perfecţionarea în materie vine odată cu experienţa.

De ce vă place să mergeţi în Deltă?

Acolo pot să am parte de vacanţa perfectă. Ai parte şi de linişte, şi de distracţie, este locul ideal pentru relaxare. O plecare în Deltă nu poate fi egalată de nicio vacanţă în străinătate, cel puţin pentru un pescar adevărat.

Ce-i place

„Îmi place sportul, în general. Sunt microbist şi îmi plac sporturile de echipă. Pasiunea mea rămâne însă pescuitul. Acesta este şi un sport potrivit vârstei mele. Nu pierd nicio ocazie să ies la pescuit. Este un microb la care nu poţi renunţa".

Ce nu-i place

„Chiar dacă sunt pescar, nu-mi place minciuna. Sunt foarte mulţi cei care se laudă cu capturi impresionante, chiar dacă nu le-au avut niciodată în undiţă. Până la urmă nu trebui să încerci să depăşeşti recordurile altora, ci să îţi dobori propriile recorduri. Acest lucru îţi oferă satisfacţie".

Profil

Născut. 1 iunie 1951, Mureş

Studii.  Şcoala Tehnică de Maiştrii, Braşov

Familie. Căsătorit, doi copii

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite