Braşov: Gabriel Moraru – Tenismenul care l-a învins pe Richard Gasquet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportivul, legitimat din 2000 la clubul Dinamo Braşov, a obţinut cel mai răsunător succes al carierei în 2004, când a trecut la un turneu futures desfăşurat la Braşov, de cel mai bun  tenismen francez, Richard Gasquet.

PROFIL

Născut: 28 ianuarie 1982, Constanţa.
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Constanţa.
Familie: Căsătorit
 
Moraru a început să practice tenisul la şase ani, sub îndrumarea tatălui şi a vărului Ion Moldovan, un tenismen consacrat. Chiar dacă avea o rachetă din lemn, destul de incomodă, primită cadou de la tatăl său, Gabriel a prins drag de acest sport şi s-a legitimat la un club de profil din Constanţa în 1988. Primele rezultate au apărut la 10 ani, când sportivul a devenit vicecampion naţional, performanţă repetată doi ani mai târziu. Gabriel rememorează perioada de debut în tenis, momente în care s-a confruntat cu numeroase probleme financiare: „Nu aveam sponsori şi ne descurcam greu. Participam la turnee în străinătate pentru a câştiga bani, ne deplasam cu autocare, iar familia suporta toate cheltuielile. A fost dificil, dar mi-a plăcut tenisul şi nu m-am gândit să renunţ niciun moment“.

Accidentare la Wimbledon

Gabriel Moraru a ajuns la 18 la Dinamo Braşov, fiind coleg de generaţie cu Victor Hănescu, Victor Ioniţă sau Adrian Mlendea. Un an mai târziu, dinamovistul a câştigat primul punct în clasamentul ATP, în cadrul unui turneu futures care s-a desfăşurat la Braşov. Anii următori aveau să aducă un salt spectaculos pentru Moraru în ierarhia ATP. De pe locul 580, pe care îl ocupa în 2001, sportivul a ajuns până pe 125, în 2004, ca urmare a unor evoluţii foarte bune la turneele futures, totul culminând cu victoria în faţa francezului Richard Gasquet.
Sportivul, care s-a calificat de patru ori în semifinalele unor turnee de 50.000 de dolari, se pregăteşte în momentul de faţă în Bucureşti, la clubul lui Dinu Pescariu, unde dispune de condiţii excelente. Din păcate, la calificările de la Wimbledon din iunie, Moraru a suferit o ruptură  musculară la abdomen, accidentare care l-a ţinut departe de tenis câteva luni. „Mă pregătesc la capacitate normală doar de câteva săptămâni. Anul acesta vreau să mai particip la două turnee Challange în Columbia, iar după Campionatele Naţionale din octombrie vreau să iau o pauză“, a spus tenismenul.

Tenisul românesc, în creştere 

Gabriel Moraru este convins că sportul alb din ţara noastră a progresat mult în ultimii zece ani, chiar dacă nu ne putem compara cu forţe ale tenisului mondial precum SUA, Spania sau Franţa. „Avem antrenori buni şi sportivi care se pot bate de la egal la egal cu marii tenismeni ai Europei. Din păcate, suferim la capitolul infrastructură şi avem o bază de selecţie restrânsă. Nu există o educaţie pentru tenis în România. În momentul de faţă avem o generaţie bună la masculin, cu doi jucători între primii 100 ATP: Victor Ioniţă şi Victor Hănescu. La fete stăm chiar mai bine şi sunt sigur că vom avea performanţe pe măsura aşteptărilor în viitorul apropiat“, a spus sportivul.  Cât despre obiectivele profesionale, Moraru a conchis: „Vreau să fiu sănătos şi să câştig cât mai multe puncte la turneele de anul viitor. Încă nu mă gândesc la retragere“.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum a fost acomodarea cu Braşovul?
Ţinând cont că m-am stabilit fără familie la Braşov, m-am adaptat chiar rapid la viaţa de aici. Îmi place oraşul, iar în Poiană găseşti cele mai bune condiţii de pregătire în sezonul de iarnă.
Ce planuri personale ai?
Îmi doresc să am doi copii, un băiat şi o fată. Totodată, vreau să încep o carieră de antrenor-jucător în SUA. Port unele tratative cu echipe de acolo.

Ce-i place
„Îmi plac filmele şi ador să merg la cinema. De curând mi-am descoperit o pasiune pentru golf şi chiar iau lecţii pentru a mă perfecţiona. Sunt începător, dar avansez repede“.
Ce nu-i place
„Urăsc viaţa din Bucureşti, care este o adevărată luptă pentru supravieţuire, din cauza problemelor economice“.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite