Braşov: Până şi gunoiul costă mai mult la poalele Tâmpei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Până şi gunoiul costă mai mult la poalele Tâmpei
Braşov: Până şi gunoiul costă mai mult la poalele Tâmpei

Consilierii locali au decis să majoreze preţul taxei de salubrizare de la 5 lei la 8,31 de lei. Noile tarife ar putea intra în vigoare din 15 iulie. Motivaţia dată de către firmele de salubritate este că braşovenii produc mai mult gunoi decât era estimat.

Braşovenii sunt arşi tot mai tare la portofel de către autorităţile locale.  În ultima şedinţă de Consiliu Local a fost aprobată majorarea taxei de salubritate de la 5 lei, la 8,3 lei. Decizia a fost luată ca urmare a solictării făcute de către cei doi operatori de salubritate din Braşov, Urban şi Comprest. Motivaţia dată de către patronii firmelor şi susţinută în plenul Consiluiului Local şi de către unii consilieri, dar şi de către primarul George Scripcaru, este cel puţin absurdă: producem mai mult gunoi decât era prevăzut în contractul de salubritate încheiat cu Primăria. „Cantitatea de deşeuri menajere pe care firmele de salubritate le colectează şi le transportă este mult mai mare raportată la numărul de locuitori plătitori, decât cel înscris în contracte. În acest fel, firmele sunt obligate să muncească mai mult, pentru aceeaşi sumă de bani”, a precizat în şedinţa de plen primarul George Scripcaru.  Noul preţ s-ar putea aplica de la 15 iulie sau 1 august, însă depinde de cât de repede va aproba şi Prefectura majorarea tarifelor.

Proteste „stinse”

O parte dintre consilieri au protestat faţă de această decizie. „Nu se poate să majorezi taxele de transport atâta timp cât preţul carburanţilor este în scădere de mai multă vreme”, a afirmat consilierul local Mihai David. În ciuda acestei opoziţii, până la urmă aleşii au decis în favoarea majorării contravalorii acestui servicu. Consilierii au susţinut totuşi, că, în funcţie de evoluţiile ulterioare, aceste tarife ar putea fi rearanjate pe noi baze de calcul. 

Taxe mici în marile oraşe

Preţul pe care va trebui să îl plătim pentru ridicarea gunoiului este aproape dublu faţă de alte oraşe asemănătoare ca mărime şi ca număr de locuitori Braşovului. De exemplu, un ieşean trebuie să achite lunar pentru salubritate doar 4,2 lei. Aceeaşi taxă o plătesc şi craiovenii. Puţin mai mulţi bani trebuie să scoată din buzunar clujenii. Deocamdată, nu a fost stabilit un cuantum exact, serviciul de salubritate din oraş fiind scos la licitaţie. Până acum clujenii plăteau între 5 şi 6,7 lei. Totodată, constănţenii nu plătesc decât 36 de lei pe an taxă de habitat. Un „bir” mai piperat achită localnicii din Satu Mare care scot lunar din buzunar  6,8 lei pentru acest serviciu. Un preţ mai mare pentru salubritate plătesc doar vâlcenii, care achită lunar 7,6 lei.

Doi metri cubi de gunoi anual

Vechea taxă de salubritate a fost stabilită pe baza unui calcul estimavtiv din care reieşea că fiecare braşoean aruncă anual doi metri cubi de gunoi. În ultimul timp, firmele de salubrizare au constatat că această cantitate este cu mult depăşită, aşa că au cerut majorarea tarifelor.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite