Szikszai Jozsef Janos este tatuatorul motocicliştilor braşoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membru fondator al Asociaţiei Tatuatorilor Profesionişti din România, Jeff, cum îi spun prietenii, a ajuns unul dintre cei mai căutaţi tatuatori din ţară. 

După ce ani întregi a încercat diverse meserii, de la restaurator de clădiri şi monumente, la DJ în discotecile cu muzică rock din Budapesta, şi-a găsit pasiunea: arta tatuajului. Se întâmpla în 1996, după cinci ani de stat în Ungaria, unde avea doi prieteni tatuatori.

Aceia şi-au deschis unul dintre primele saloane din Budapesta. Jeff, cum este cunoscut de toată lumea, a văzut astfel ce înseamnă un tatuaj şi cum se face. Cu toate că i-a plăcut foarte mult, nu s-a apucat de aşa ceva decât după întoarcerea în ţară.

Primul tatuaj i l-am făcut unui prieten şi era o sabie cu două cranii. Aveam strict echipamentele de bază, aparatură rudimentară şi cunoştinţe tehnice mai deloc. Aşa că mi-a ieşit un contur şi câteva tentative de umbre", îşi aminteşte tatuatorul.

Tatuaje colorate

A învăţat repede tehnica şi, în scurt timp, a început să lucreze tatuaje colorate, mai rar întâlnite la acea vreme. „Mi-am adus culori din Ungaria şi atracţia pentru desenele pe piele a crescut. Materiale, sfaturi, modele, primeam totul din Ungaria", adaugă tânărul.

Până în 2001 a lucrat doar acasă şi pe la întâlnirile motocicliştilor pentru că  nu exista un cadru legal pentru deschiderea unui salon de tatuaje. „În 2001 mi-am început cariera propriu zisă, când mi-am deschis primul salon, împreună cu alţi doi prieteni. În 2004 am organizat la Târgu- Mureş prima Convenţie Naţională de Tatuaje. A participat 13 saloane, adică aproape toate din ţară, de la acea vreme, şi a pus bazele Asociaţiei Tatuatorilor Profesionişti din România“.

La scurt timp şi-a deschis propriul salon, însă în 2006 a dat Mureşul pe Braşov, unde s-a mutat împreună cu actuala lui soţie. „Am lucrat câteva luni la un salon de aici, apoi am vrut să îmi deschid propriul meu salon. Nu am mai putut face asta pentru că am fost imobilizat la pat o perioadă destul de lungă, în urma unui accident", mai adaugă tatuatorul.

De curând a reuşit să îşi împlinească visul şi, împreună cu un prieten şi coleg din clubul de motociclişti Kronstadt, şi-a deschis în centrul Braşovului un salon ce poartă denumirea veche a municipiului. „Acesta este al patrulea salon de tatuaje şi piercinguri de pe Republicii care devenit astfel strada cu cele mai multe saloane de tatuaj din ţară", râde tânărul.

A tatuat zeci de motociclişti

Pasionaţi ai mersului pe două  roţi din toată ţara i-au călcat pragul salonului. „După ce s-a dus vestea şi au văzut modele făcute de mine, au început să vină din toată ţara. Au venit motociclişti chiar şi din Bucureşti ca să îi tatuez eu, cu toate că au multe saloane acolo", mai spune cu mândrie tatuatorul. Simbolistica preferată de aceştia este ancorată tot în lumea moto. Cei mai mulţi preferă să îşi tatueze diferite modele de motociclete, elemente sau detalii ale motocicletelor lor preferate sau logou-rile anumitor producători moto.  

Întrebări şi răspunsuri

Cum mai e privit tatuajul acum?

Mentalităţile s-au schimbat mult. Acum îşi fac tatuaje chiar şi femei la 40 - 50 de ani sau bărbaţi la 60 de ani, fără să se mai considere prea bătrâni. Au început să apară şi tatuajele făcute în zone din ce în ce mai vizibile şi chiar a apărut cerinţa şi pentru tatuaje personalizate, în genul portretelor persoanelor dragi. Ideile originale, interesante sunt acelea care fac o legătură între desen şi sufletul purtătorului, nu cele care sunt „în trend".

Ai vreo superstiţie?

Nu îmi tatuez soţia pentru că toate fostele prietene pe care le-am tatuat m-au părăsit.  

Ce-i place

„Îmi place motociclismul şi tot ce înseamnă el, de la distracţii la lucruri serioase, dar şi aventura şi tot ce îmi poate oferi o doză de adrenalină. Îmi place şi muzica rock şi am şi avut o tentativă de solist vocal într-o trupă, la 19 ani".

Ce nu-i place

„Nu suport manelele şi oamenii prefăcuţi, care se găsesc acum pe peste tot în jurul nostru. Nu pot să îi ascult pe politicieni şi nu mă pot uita la emisiunile de televiziune care sunt de prost gust, fără nici un fel de esenţă".  

PROFIL

NĂSCUT:  06 august 1974, Târgu Mureş

STUDII: Liceul de Artă, Târgu Mureş

FAMILE: căsătorit, o fetiţă

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite