Braşov: Sute de dascăli vor posturi de navetişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii suplinitori au aşteptat ore întregi în curtea Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru a participa la sedinţa publică finală de distribuire a posturilor vacante din învăţământul braşovean.

Încă de la primele ore ale dimineţii, profesorii sosiţi din tot judeţul s-au îmbulzit pentru a prinde un loc cât mai aproape de casă. Şedinţa publică a fost dedicată detaşărilor, adică dascălii care nu au fost mulţumiţi de postul obţinut au avut şansa de a alege unul navetabil sau au ales varianta fracţionării, adică să presteze un număr de ore la şcoli diferite, pentru a-şi întregii norma.
Distribuirea posturilor s-a făcut în funcţie de nota pe care au luat-o la examenul de titularizare. Pentru că salariul oricum este mic, profesorii au vânat măcar un post prin apropierea localităţii de rezidenţă şi norma întreagă, ca să nu bată drumul de la o şcoală la alta.

Uite postul, nu e postul

În unele situaţii, însă, profesorii s-au trezit cu surprize neplăcute. Cei care au avut şansa să „negocieze“ un post similar aşteptărilor în sedinţa publică trecută, s-au trezit fie că postul cu pricina nu mai există, fie că a fost ocupat de altă persoană.
Am primit post de învăţătoare la o şcoală şi m-am trezit că nu mai este liber. Motivele au fost că nu s-au strâns efctive de elevi necesare, schimbările neaşteptate din cadrul şcolilor comasate sau s-a renunţat la unele posturi. Inspectoratul Şcolar ne-a asigurat, totuşi, că nu vom rămâne fără loc de muncă“, ne-a spus o candidată la suplinirea unui post de învăţător, care a dorit să rămână anonimă. Candidaţii au concurat pe mai puţin de 300 de posturi detaşabile.

Comasarea e de „vină“

După toate aparenţele proiectul de reaşezare a reţelei şcolare, derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean în acest an a dus la o serie de efecte nefaste pentru profesori. Însuşi inspectorul general, Dorel Agache a recunoscut pentru Adevărul de Seară că „situaţia îi poate afecta pe profesori mai ales în cazul în care în urma comasării sau unificării unor clase, unele posturi au fost definţate, nemaifiind nevoie de ele. Acest lucru se întâmplă inevitabil, dar noi nu suntem obligaţi să-i plasăm pe suplinitori în învăţământ. Dacă s-ar întâmpla asta am avea profesorul şi elevul, iar acest lucru este imposibil“. Pe data de 10 septembrie va veni rand profesorilor suplinitori să-şi revendice posturile.

Restrângere din motive economice

Proiectul de reaşezare a reţelei şcolare constă în fuzionarea mai multor şcoli şi licee, pe motiv că şcolile generale duc lipsă de elevi, iar unele plăteau chirii foarte mari, chiar şi pentru clase formate din şapte elevi. În cazul liceelor, comasarea s-a făcut mai ales la cele tehnice, unde rămân multe locuri vacante.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite