Braşov: Petru Popescu, iubitul Zoiei Ceauşescu, îşi lansează „Supleantul“ la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Petru Popescu, iubitul Zoiei Ceauşescu, îşi lansează „Supleantul“ la Braşov
Braşov: Petru Popescu, iubitul Zoiei Ceauşescu, îşi lansează „Supleantul“ la Braşov

Romancierul Petru Popescu, cel care pentru o perioadă a fost prieten intim al Zoiei Ceauşescu, fiica dictatorului Nicolae Ceauşescu, îşi va lansa miercuri la Braşov volumul „Supleantul“.

Poveste de dragoste şi frescă a anilor ‘70 în Romania, noul volum al lui Petru Popescu îmbină intriga politică şi tribulaţiile unui tânăr scriitor, care se vede confruntat cu tentaţia puterii, reprezentată de Zoia Ceausescu, fiica dictatorului. El va trebui să aleagă între compromisul care îl va aduce alături de familia Ceauşescu şi de cei care o sprijină sau calea spre ceea ce, pentru majoritatea românilor, inclusiv pentru familia şi prietenii săi, echivalează cu libertatea.

Referitor la momentul editării şi lansării unei asemenea volum, Petru Popescu spunea recent într-un interviu acordat revistei Q-magazine că „l-am scris pentru că i-a sosit vremea. Evenimentele povestite în ea s-au întâmplat şi fac parte din experienţa unei întregi generaţii. Această carte a crescut în mine timp de mulţi ani“.

În ceea ce priveşte faptul că, ulterior acelei poveşti a plecat din ţară, stabilindu-se în străinătate, Petru Popescu spune că “am plecat pentru că în România, după 1974 nu aş mai fi putut scrie în modul meu de a scrie proză, adică realist, intim şi neinhibat. La persoana întâi, ştrengăreşte chiar, cu iubire pentru Bucuresti şi pentru tinereţe, pentru sexualitate, pentru autodescoperire, n-aş mai fi putut scrie în acel fel, asta a devenit clar când una dintre persoanele care m-a avertizat că voi fi sub un fel de cenzură secretă, nu a direcţiei presei, ci a „şefului cel mare," a fost chiar fiica şefului. Aşa că, brusc, extrem de plăcuta atenţie dată unui scriitor de succes a devenit periculoasă pentru scriitorul respectiv. Tocmai când ajunsesem un fel de idol al tineretului, am atras atenţia asupra mea a unor persoane atât de influente, şi fiecare în felul ei atât de neobişnuite şi de stranii, încât într-un fel mi-am pecetluit soarta. Mai simplu spus, am devenit prea cunoscut „la vârf" ca să fiu lăsat în pace să scriu, şi să-mi ţin promisiunea de sinceritate faţă de public”.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite