Superstiţii de Crăciun. Credeţi în ele?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se spune că persoanele care nu fac daruri de Crăciun, vor avea un an greu din punct de vedere financiar
Se spune că persoanele care nu fac daruri de Crăciun, vor avea un an greu din punct de vedere financiar

Multe dintre ele s-au transmis din moşi-strămoşi, altele sunt importate, cert este că, daca vrei să ai noroc în anul ce urmează, trebuie sa respecţi câteva reguli.

Crăciunul este o perioadă pe cât de specială, pe atât de magică. Şi cum poporul român este un izvor nesecat de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii, nu se putea ca la o aşa sărbătoare să nu existe câteva reguli, care s-au transmis din generaţie în generaţie ajungând să devină superstiţii, precum „pisica neagră".

Vă prezentăm în continuare câteva dintre superstiţiile cunoscute din bătrâni.

Nu e bine să ceri sau să dai cu împrumut nici un obiect, iar dacă în ziua de Crăciun nu dăruieşti nimic celor dragi, se spune că o să ai un an greu din punct de vedere financiar.

Nu e bine să speli rufe fiindcă aduci boli asupra familiei.

Când primul om intrat în casă de Crăciun este bărbat înseamnă bunăstare în anul viitor
. La Crăciun pâinea se aşază pe masă, să vină belşugul, şi tot în acelaşi scop, sub faţa de masă se pune pleavă de grâu.

Spălarea trupului în ziua de Crăciun înseamnă că vei fi curat tot timpul anului care urmează, iar trupul tău va fi ferit de boli de piele, de pete sau de bube până la sărbătoarea următoare.

Femeile pun un ban de metal şi o nucă în apa de spălat, spre a fi în anul ce vine mai frumoase şi bogate.

Tot în prima zi de Crăciun, după scăldat, fetele nemăritate trebuie să-şi pună sub pernă un pieptene nou-nouţ pentru a-l vedea în vis pe cel hărăzit.

Încălţămintea poate fi înnoită în orice zi a anului, însă nu în cea de Crăciun, căci astfel atragi asupra ta ghinionul.

Omorârea unei broaşte în această zi sfântă este considerat a fi un mare păcat, căci broasca este unul dintre animalele protejate de Maica Domnului, vestind celorlalte animale Naşterea Domnului.

Ca să-şi viseze ursitul, fata va posti toată ziua de ajun, iar prima îmbucătură de seara s-o pună la brâu; când se culcă, întinde brâul pe jos şi face trei mătănii peste el. Aşa îşi va afla ursitul.

Din ajunul Crăciunului până la Bobotează, casa e măturată de la prag spre răsărit şi nu din fundul locuinţei spre prag, ca să vină peţitori la fata de măritat, iar fetele mari nu trebuie să dea gunoiul afară din casă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite