Străbunicul laptop-urilor a fost fabricat la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Computerul a fost realizat în 1987 de cercetătorii de la Universitatea „Transilvania", la comandă politică. COBRA era printre cele mai performante calculatoare la acea vreme, dar acum este depăşit ca performanţe chiar şi de un smartphone.

Conducerea Partidului Comunist Român a decis, în 1985, ca ţara noastră să se numere printre ţările care fabrică computere, iar Institutul de Tehnică de Calcul şi Informatică, prin filialele din ţară, a primit sarcina să proiecteze şi să execute un calculator care să depăşească performanţele celor existente. Aşa au apărut primele computere româneşti: TIMES - la Timişoara, PRE - la Cluj, HC - Bucureşti şi Cobra (COmputer BRAşov) - sub Tâmpa.

Calculatorul finalizat la Braşov în 1987, era mult mai bun decât celelalte, pentru că informaticienii au realizat un computer compatibil cu doua sisteme de operare: Sinclair Spectrum (făcut în fosta RFG) şi CP/M, implementat în ţară. Colectivul de la Braşov era format din opt cercetători, coordonaţi de prof. dr. Toacşe Gheorghe. La partea de hard au lucrat Vasile Prodan, Wagner Bernd Hansgeorg şi Adrian Maxim, iar la cea de soft Marcel Arfta, Sorin Finichiu, Mircea Pop şi Sorin Cişmas.

Prototipul a făcut furori

„Era deosebit de celelalte calculatoare pentru că modul de introducere şi extragere a datelor se putea face cu floppy-disc. Celelalte foloseau casete audio cu bandă magnetică. Calculatorul cântăreşte 1,5 kg, iar unitatea de floppy de 8 inch, care era externă, avea 15 kg", ne spune Adrian Maxim, unul dintre cercetătorii care au lucrat la prototip. Cobra nu avea nevoie de monitor, putând fi cuplat la orice televizor alb-negru sau color.

Doua Cobre costau cât o Dacie

A avut un succes deosebit, dar problema era lipsa finanţării. „Banii i-am făcut din alte contracte de cercetare şi i-am folosit pentru prototip. Când s-a pus problema producţiei de serie, conducerea Institutului de la Bucureşti s-a implicat, dar, conform obiceiului, a trebuit să-i punem coautori. Până la urmă am început să le facem la atelierele CFR de la Braşov", povesteşte Maxim.

Preţul echipamentului era de 35.000 lei care echivala, la nivelul acelor vremuri, cu o jumătate de Dacie şi se vindea cu softul adaptat necesităţilor clientului, dar multe erau fabricate din componente furate şi erau asamblate pentru copii, să se joace...

Evoluţia computerelor după 25 de ani

Compararea performanţelor Cobra cu un laptop de ultimă generaţie, stârneşte zâmbete chiar şi pentru elevii de liceu. Plecând de la preţ, un laptop performant costă acum în jur de 1.000 de euro, iar o Dacie Logan în jur de 7.000 de euro.

Apoi, una dintre cele mai importante „performanţe" luate în considerare este greutatea. Cobra cântărea 2 kilograme, la care se adaugă transformatorul pentru alimentarea electrică - 1 kg şi unitatea de floppy-disck (15 kg cea de 8 ţoli - capacitate de memorie 256 k, respectiv 2 kg, cea de 5,25 ţoli, cu o capacitate de 512 k), fără a lua în considerare televizorul. Cât priveşte capacitatea de stocare a informaţiilor, Cobra putea stoca memoria doar extern, pe floppy-disck sau casete audio. Laptopurile au deja memorii interne, hard-uri de 320 Gigabyte.

Cobra avea o memorie internă - RAM - de 64 k, iar laptopurile moderne au minimum 4 Gigabyte, de 62,5 ori mai mult. Interesantă este şi evoluţia sistemelor de operare: în urmă cu 25 de ani erau la „putere" DOS-CPM şi Basic Spectrum, iar acum vorbim despre Windows XP sau Windows Millenium.

Telefoanele „inteligente" câştigă teren

ll Smartphone - telefonul „inteligent" - are performanţe care depăşesc cu mult performaţele Cobrei. Un telefon de ultimă generaţie se poate racorda la un computer prin USB, are dimensiuni mici şi cântăreşte aproximativ 100-150 de grame. Display-ul (ecranul) este full color. Astfel de aparate permit navigarea pe internet, mp3 player (permite înregistrarea şi redarea polifonică a melodiilor), pot filma şi fotografia la rezoluţii bune. Au card de memorie de cel puţin 1 Gigabyte, iar procesorul de memorie are o frecvenţă de 524 MHz.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite