Stema Ungariei, pe frontispiciul liceului „Marton Aron“ din Miercurea Ciuc UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stema a apărut odată cu renovarea liceului, care a avut loc în această vară.

UPDATE 14.35 Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, Ferencz S.Alpar, spune că după finalizarea lucrărilor de reabilitare a faţadei clădirii, drapelul României va fi din nou arborat pe clădire şi denumirea liceului va exista şi în limba română.

„Clădirea a intrat într-un proces de renovare printr-un proiect european şi Consiliul Local a aprobat refacerea tuturor elementelor decorative ale clădirii, printre ele regăsindu-se şi stema şi acea inscripţie în limba maghiară «Liceul principal roman-catolic». Clădirea este foarte veche şi aici a funcţionat un liceul al Bisericii Romano-Catolice, de unde vine şi acea inscripţie. La ora actuală, clădirea găzduieşte două unităţi de învăţământ, Liceul «Marton Aron» şi Liceul Teologic Romano-Catolic „Segítő Mária". După finalizarea lucrărilor de renovare a faţadei, steagul României va fi din nou arborat pe clădire şi eu am atras atenţia ca în fiecare sală de clasă să fie pusă stema României, conform legii. De asemenea, după ce faţada va fi gata, denumirile oficiale ale celor două unităţi de învăţământ vor fi puse la intrarea în clădire şi vor figura mai întâi în limba română şi apoi în limba maghiară", a spus Ferencz S.Alpar. Termenul de finalizare a lucrărilor de renovare este de 15 septembrie.

Viceprimarul din Miercurea Ciuc, Antal Attila, nu înţelege de ce lumea este deranjată de stema Ungariei pe frontispiciul liceului „Marton Aron". „Această clădire a fost construită acum 100 de ani, de statul maghiar, de Biserica Catolică şi de Comitatul Ciuc şi deasupra exista stema Ungariei, a Bisericii şi a Comitatului. În perioada comunistă stema a fost acoperită cu stema Republicii Socialiste România. După 1990, a fost pusă stema oraşului şi odată cu reabilitarea clădirii s-a refăcut şi stema Ungariei. E o stemă tencuită, în relief, care nu are culorile Ungariei ci respectă culorile orginale, aşa cum a fost ea construită. Nu înţeleg de ce deranjează acest lucru. Există foarte multe clădiri care au fost construite de statul maghiar , dar, fiind un an electoral, ne aşteptam să apară astfel de discuţii", a spus viceprimarul din Miercurea Ciuc.

De asemenea, inscripţia în limba română „Liceul Marton Aron" a fost înlocuită cu cea în limba maghiară „Liceul principal romano-catolic", iar la intrarea în clădire nu apare nicăieri stema României sau drapelul.

Prefectul de Harghita, Ladanyi Laszlo-Zsolt, susţine că stema a fost refăcută cu ocazia renovărilor.

„Aşa a fost clădirea. Imobilul a fost retrocedat şi este proprietatea Bisericii Romano-Catolice, iar liceul are contract de închiriere cu Biserica pentru a-şi desfăşura acolo activitatea", a spus prefectul de Harghita.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite