Spitalul din Codlea a ieşit din moarte clinică şi va avea noi secţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În premieră pentu Braşov, până la finele anului, în cadrul unităţii sanitare va fi înfiinţată şi o secţie pentru îngrijiri paliative. Conducerea spitalului vrea să eficientizeze spaţiul astfel că în clădire se vor muta şi medicii de familie. Totuşi, codlenii ar putea plăti o taxă pentru ca Urgenţa să poată funcţiona.

De ieri dimineaţă, lacătele de pe saloanele Spitalului Codlea au fost tăiate, iar medicii au revenit pe baricade. Este practic cel de-al doilea spital din ţară, după cel din Comăneşti, care învinge sistemul prin câştigarea în instanţă a dreptului de a funcţiona, după ce a fost închis prin ordonanţă guvernamentală la 1 aprilie 2011. „La Codlea s-au investit milioane în aparatură şi există şi personal specializat care să lucreze. S-a încheiat contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar, săptămâna aceasta, Ministerul Sănătăţii va finaliza şi clasificarea spitalului", ne-a declarat Gabriel Stanciu, director executiv la Direcţia de Sănătate Publică Braşov.

Mai puţine paturi

Totuşi, la Codlea, nu mai sunt 77 de paturi conform reorganizării, ci doar 40. „Aşteptam de mult timp această zi, iar acum avem toate aprobările necesare. Au fost redeschise secţiile de Interne şi de Pediatrie şi conform schemei aprobate de minister nu vom mai avea secţia de Chirurgie şi cea pentru bolnavi cronici, specialităţi care vor rămâne doar în Ambulatoriu", ne-a explicat Claudia Coste, managerul unităţii sanitare. În premieră însă, pentru judeţul Braşov, până la finele anului, la Codlea se va înfiinţa şi o secţie pentru îngrijiri paliative, care va avea zece paturi.

image

Primii pacienţi s-au internat încă de ieri dimineaţă. „E foarte bine că este din nou spital, fiindcă, în vară, când am mai avut nevoie de un control, am mers la Braşov şi mi-au spus să mă duc la Făgăraş, că de acel spital aparţin. Iniţial, eu am vrut să merg la Judeţean, şi acum, dar mi s-a făcut rău şi am avut mare noroc că s-a redeschis spitalul", ne-a spus Nicolae Aldea, de 58 de ani, care s-a internat, din cauza problemelor cardiace şi a astmului.

În acelaşi salon l-am întâlnit şi pe Sandu Lazăr, care la cei 61 de ani ai săi, a fost operat de 12 ori. „Principala mea problemă a fost cu operaţia de hernie de disc, fiindcă am fost reoperat pe 16 iunie, iar acum m-au luat nişte dureri la şold şi la genunchi, iar medicii au decis să mă interneze, fiindcă există riscul de a paraliza. E bine că nu m-am mai plimbat pe drumuri între spitale", ne-a spus bărbatul, care a lucrat o viaţă ca sudor.  

Noi locuri de muncă

În total, acum, unitatea are nouă medici, 25 de asistente şi 15 infirmiere. Până la finele anului, vor mai fi angajate însă, şase asistente, mai multe infirmiere, un psiholog, un medic, dar şi un preot, pentru noua secţie de îngrijiri paliative.

Totodată, camera de gardă, care a fost redeschisă la scurt timp după desfiinţarea spitalului, va funcţiona în continuare, însă există o mare problemă în ceea ce priveşte finanţarea. „În şedinţa de Consiliu Local voi propune instituirea unei taxe în cuantum de 10 lei, pentru fiecare locuitor, bani cu care vom asigura finanţarea acestei camere de gardă. Autorităţile pot introduce astfel de taxe speciale care sunt de interes local. De asemenea, vom încerca să discutăm şi cu edilii localităţilor din împrejurimi, care beneficiază de serviciile unităţii, pentru a acorda un sprijin fianciar", a precizat Erwin Albu, fost consilier local în Codlea, şi cel care practic a luptat pentru redeschiderea spitalului prin organizarea unor ample acţiuni de protest şi nu numai. 

Spitalul din Săcele rămâne închis

Unitatea avea secţii de Boli interne, Pediatrie, Radiologie şi un compartiment de psihiatrie, o unitate de primire urgenţe şi o policlinică. Urgenţa a fost dotată în ultimii doi ani şi jumătate cu aparatură de peste 100.000 de lei, între care un aparat EKG, un monitor pentru funcţii vitale, un defibrilator, un ecograf. Unitatea avea 83 de paturi, 126 de angajaţi (14 medici) şi trei directori. Spitalul nu mai are nicio şansă să fie redeschis, deoarece nu s-a obţinut în instanţă o hotărâre judecătorească ce ar fi putut anula ordinul emis de Ministerul Sănătăţii. Închiderea Spitalului din Săcele se resimte din plin la Spitalul de Pediatrie din Braşov, care este sufocat de solicitările venite din partea romilor, care până acum îşi duceau copiii la unitatea din Săcele.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite