Braşov: Speranţă pentru bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii români vor avea acces la bazele de date din toată lumea, astfel că şansele unui bolnav de a găsi un donator disponibil cresc considerabil.

După ani de aşteptare România va avea un registru al donatorilor de celule stem. Acest lucru dă o şansă la viaţă bolnavilor care au boli incurabile de sânge. Mai mult, după înfiinţarea acestui registru, medicii vor avea acces şi la bazele de date  din Europa, iar şansele de a găsi un donator compatibil cresc considerabil. În registrele din toată lumea sunt înscrişi peste 13 milioane de donatori. Ţara europeană cu cel mai mare număr de donatori este Spania. Aici Registrul Donatorilor Onorifici a fost preluat de Ministerul Sănătăţii, iar astăzi numără 85.000 de donatori. Proiectul privind acest registru este deja în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii până în 25 iulie. Actul normativ ar urma să intre în vigoare la 1 septembrie.

Şapte centre de donare
Practic se va înfiinţa o bază de date electronică cu toţi donatorii şi analizele lor, pentru ca acestea să fie comparate cu ale pacienţilor. Donarea de celule stem nu este periculoasă şi nu afectează absolut deloc sănătatea donatorului. Seamănă mult cu o tranfuzie. Practic omului i se ia sânge. Din acesta se extrag celulele stem, după care sângele este reintrodus în organism. Totul printr-o procedură simplă şi nedureroasă. Vor fi centre de recrutare şi testare la Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara. Sute de oameni au mers deja la aceste centre ca să fie trecuţi în bazele de date.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite