Şoferiţa din Braşov care conduce zi de zi un vehicul de 18 metri şi are în mâini viaţa a mii de oameni FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferiţa FOTO Ioan Buciumar
Şoferiţa FOTO Ioan Buciumar

De doi ani, Liliana Constantin face, zilnic, cel puţin 100 de kilometri, cu zeci de oameni în fiecare minut în autobuzul de 18 metri pe care îl conduce.

Se spune că cei mai buni bucătari sunt bărbaţii. Conducerea RATBV – firma care asigură transportul în comun în Braşov – ar putea spune că, ţinând cont de faptul că vorbim de o meserie practicată mai ales de bărbaţi, cei mai buni şoferi sunt femeile. 

De doi ani, Liliana Constantin conduce câte 8 ore pe zi un autobuz cu peste 100 de locuri. Este conştientă că integritatea corporală şi chiar viaţa a zeci de oameni depind în fiecare minut de felul în care conduce. 

Spune că, pentru ea, condusul este o pasiune, iar faptul că se află la volanul unui vehicul atât de mare nu i se pare deloc dificil. 

Liliana şi-a văzut visul cu ochii în momentul în care a fost angajată la RATBV pe post de şofer de autobuz. Acum este una din cele 6 şoferiţe care lucrează la RATBV, pe autobuze sau troleibuze şi se bucură de fiecare minut petrecut la serviciu. Şoferiţa spune că nu e greu deloc să conduci un autobuz. 

„Pentru mine e ceva normal. Cu grijă, cu atenţie, cu răbdare se fac toate. La mine e şi pasiunea, pasiunea de a conduce. Mie îmi place foarte mult să conduc, mai ales când văd că în spatele meu sunt zeci de vieţi, mă încântă şi mă încurajează foarte mult”, spune şoferiţa. 

În zilele noastre, numărul femeilor care conduc este aproape la fel de mare cu al bărbaţilor. Când vine, însă, vorba de o carieră de şofer, doamnele şi domnişoarele aleg, de cele mai multe ori, alte meserii. Mai ales că, aşa cum spune şi Liliana, un autobuz atât de lung este mai complicat de condus decât un autoturism. 

„E diferenţă şi încă o diferenţă foarte mare, pentru că trebuie să ştii cum să iei curba, virajele. Trebuie să fii un pic atent, pentru că e o maşină destul de lungă şi să te încadrezi pe bandă, în viraje, e cu totul altceva, nu e ca la o maşină mică”, explică femeia şofer de autobuz. 

Dacă, în urmă cu ceva ani, RATBV se confrunta cu o criză acută de şoferi, acum lucrurile s-au schimbat total. Cu toate acestea, societatea de transport public consideră o oportunitate angajarea femeilor, datorită calităţilor acestora. 

„Cele şase doamne nu pot să spun decât că sunt un exemplu de conduită în trafic, un exemplu în ceea ce priveşte relaţia cu pasagerii, cu călătorii şi nu în ultimul rând, cu colegii de muncă. Noi de mai mult timp am încurajat doamnele care deţin permis de conducere, care au atestat necesar pentru a desfăşura această activitate să vină să depună la noi un CV şi, în măsura în care sunt locuri libere, să se angajeze”, a afirmat purtătorul de cuvânt al societăţii braşovene de transport în comun, Silviu Ştefan.

Liliana Constantin spune că face în fiecare zi mai mult de 100 de kilometri la volanul autobuzului de 18 metri pe care îl conduce. Astfel, în cei doi ani de când transportă călători prin Braşov, a acumulat o experienţă importantă încât să fie sigură că îi duce pe pasageri în siguranţă la destinaţie şi ajunge în fiecare zi cu bine la cei doi copii ai săi.

Vă mai recomandăm:

Morminte profanate şi cetăţeni revoltaţi, într-un oraş din judeţul Braşov

 

Ce lucru ilegal şi deranjant a descoperit primarul Braşovului la ora 2:00 noaptea, când era la o relocare de urs

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite