Braşov: PORTRET/ Zoltan Boier potriveşte ceasul din turnul Casei Sfatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: PORTRET/ Zoltan Boier potriveşte ceasul din turnul Casei Sfatului
Braşov: PORTRET/ Zoltan Boier potriveşte ceasul din turnul Casei Sfatului

De 16 ani urcă cele 84 de trepte întortocheate din turnul Casei Sfatului doar pentru a avea grijă ca bătrânul ceas de aici să indice ora exactă. De două ori pe săptămână reglează manual orologiul din centrul oraşului.

Profil
NĂSCUT:
30 iunie 1937, Braşov
STUDII: Facultatea de Electrotehnică
FAMILIE: Căsătorit, doi copii

Zoltan Boier ieşise la pensie de câţiva ani când i s-a propus să repare, pentru prima dată, vechiul ceas din turnul Casei Sfatului. Momentul era cu atât mai important era în desfăşurare Festivalul Cerbului de Aur. „Îmi amintesc că atunci era un bătrân sas care se ocupa de ceas, dar care era depăşit de problema electrică. Era o urgenţă şi trebuia să o rezolv, pentru că ceasul era stricat. De când a început spectacolul, timp de două seri am mutat limbile ceasului din minut în minut, până la finalul concertelor, pentru ca atunci când se filma cadranul să arate ora exactă, să nu ne facem de ruşine“, îşi aminteşte bătrânul. De atunci, braşoveanul curăţă şi unge ceasul, de două ori pe săptămână, pentru a funcţiona la parametri normali şi se ocupă de tot ceea ce presupune întreţinerea lui. Pentru că de profesie este inginer, Zoltan Boier a realizat mai multe mecanisme care i-au uşurat mult munca. Pentru bătrân, ceasul şi întreţinerea sa sunt un hobby.

Rudă cu cel care a montat ceasul
Aşa a aflat braşoveanul că cel care a montat ceasul în 1877 este chiar un descendent din familia sa, al cărui nume este inscripţionat pe una dintre piesele interioare. „Josef Both a fost rudă prin alianţă cu mine şi el este cel care a montat ceasul aici în 1877. Am descoperit şi alte ceasuri montate tot de el prin judeţ. Întâmplare sau nu, eu mă ocup acum de acest ceas“, spune bărbatul.

Pentru bătrân este floare la ureche să parcurgă cele 84 de trepte din lemn ale turnului muzeului, care duc la ceas. „Până la clopotul cuplat pe vremuri la ceas sunt 132 de trepte, dar acolo urc foarte rar. Mâine (sâmbătă – n.r.) voi urca din nou şi voi lovi cu ciocanul de 12 ori în clopot, dar va trebui să-mi pun nişte vată în urechi ca să nu asurzesc“, a glumit bătrânul.
Un ceas greu de potrivit.

Cea mai mare problemă a bătrânului este să potrivească orologiul. „Îmi este mai uşor să dau ceasul înainte decât să-l dau înapoi. De cele mai multe ori comunic cu cineva de jos, printr-o staţie de emisie-recepţie şi aşa reuşesc să-l potrivesc“, spune braşoveanul.

Pensionarul este unul dintre cei care au propus Muzeului de Istorie să reînvie bătaia clopotului. „Acest lucru ar însemna să modific tot ce s-a improvizat înainte şi să montez vechiul mecanism care activa cele două ciocane, dar va fi foarte greu“, spune bătrânul. Zoltan Boier va acţiona mâine clopotul uitat din Piaţa Sfatului de 12 ori, într-o acţiune care va reda Braşovului aerul începuluilui de secol XIX. 

Întrebări şi răspunsuri
Clopotul din casa Sfatului este important pentru Braşov?

Are atâta timp cât e cuplat la ceas, da. Acesta este rolul său, dar ca şi însemnătate nu cred că îl depăşeşte pe cel din Biserica Neagră, care este foarte mare. Acesta are o rezonanţă folositoare ceasului şi atât. 

Credeţi că atmosfera Pieţei Sfatului s-ar schimba dacă s-ar auzi clopotul?
Şi în bine şi în rău, pentru că se spune că acesta a fost demontat la cererea locatarilor din Piaţa Sfatului care se plângeu de zgomotul lui, mai ales pe timp de noapte, când le fura somnul. Este destul de relativ, pentru că te obişnuieşti cu un astfel de sunet.

Ce-i place: „Îmi plac foarte mult animalele. Eu şi soţia mea iubim natura. Am avut la un moment dat vreo 12 arici în curte, pe care i-am dat mai apoi prietenilor din Timişoara,Cluj şi alte oraşe. Avem şi foarte mulţi câini, iar ultima descoperire este o veveriţă. Îmi place să comunic pe internet şi să ascult muzică“, spune Zoltan Boier.

Ce nu-i place: „Încerc să nu observ ceea ce nu-mi place. La vârsta mea mă bucur de viaţă şi mă bucur că mai am sănătate. Ceea ce nu-mi place este că oamenii nu înţeleg că trebuie să menţină curăţenia. Eu şi soţia mea suntem foarte dezamăgiţi când vedem cum se aruncă gunoiul peste tot“, susţine pensionarul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite