Posibilele soluţii împotriva crizei din sănătate, dezbătute în Poiana Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima zi a Forumului Industriei Farmaceutice, desfăşurat în aceste zile în Poiana Braşov s-a finalizat cu câteva concluzii în ceea ce priveşte situaţia gravă din sistemul de sănătate.

Singura întâlnire în care toti factorii implicaţi în sistemul medical-farmaceutic au dezbătut pentru a soluţiona problemele actuale s-a încheiat cu o serie de soluţii care ar trebui să resolve cât de puţin criza actual din sănătate.

„În momentul actual situaţia stă astfel: vedem limanul, încercăm să ajungem la el, dar nu reuşim pentru că în jurul nostru există mai multe probleme", a declarat Dorin Ionescu, directorul general al CNAS. Printre problemele pe care le văd cei de la CNAS se numără consumul foarte mare de medicamente în România şi fondurile reduse pentru sănătate, fapt care atrage după sine şi accesul insuficient al pacienţilor la medicaţie.  

Prima soluţie propusă de CNAS este conştientizarea pacienţilor asupra tratamentelor medicamentoase pe care le pot primi, alta ar fi preţul de referinţă onest care să reflecteze realitatea terapeutică, preţul unic pentru doza standard de tratament, prescrierea liberă a medicului, dar conştientă, existenţa unei piaţe stabile, creşterea accesului la tratamentul ambulator şi construirea unui sistem integrat.

De asemenea, o posibilă soluţie ar fi veni şi conctractele individuale de asigurare, care în prezent funcţionează pentru un număr mic de pacienţi. „Există trei tipuri de astfel de contracte: unul pe care angajatorul îl încheie în numele angajatului, altul pentru persoane care au obligaţia de a se asigura, dar nu au calitatea de angajat şi altul pentru acele persoane care se asigură facultativ", a declarat Dr. Adina Geană, Director General Adjunct CNAS. Însă, tot reprezentanţii CNAS au recunoscut faptul că lipsa de personal ar impiedica buna funcţionare a unui astfel de sistem.

Pe de altă parte, nemulţumiţi de faptul că soluţiile propuse de reprezentanţii CNAS vor avea rezultate concrete abia de la începutul anului viitor, farmaciştii sunt îngrijoraţi cu privire la ziua de mâine. „Noi vom continua să eliberăm medicamente pacienţilor atâta timp cât vom avea sprijinul producătorilor şi al distribuitorilor. Acum rămâne de văzut ce se va întămpla...", a declarat Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite